Wat met de Truiense Horeca? Een gesprek met Luc Withofs

De Belgische horeca krijgt deze week verlossing na maanden onzekerheid. Maar hoe heeft onze Truiense horeca de coronacrisis ervaren, en wat doen zij om zichzelf en hun collega’s te helpen? Wij gingen in gesprek met Luc Withofs. (NC)

© Facebook Luc Withofs

Luc Withofs die we kennen van zijn zaak ’t Veilinghuis, was tijdens de coronacrisis al zeer vocaal over de stappen die de horeca als sector kon nemen om de moeilijke periode te doorstaan. Hij kwam in de pers met de maatregelen die hij trof in zijn eigen zaak.

“De eerste dagen na de sluiting van de horeca waren nog even zoeken. Daarna zijn we direct beginnen nadenken over wat we als zaak konden doen om de veiligheid van klanten te garanderen. Ik zocht op wat de overheid ons voorschreef, welke steunmaatregelen we konden aanvragen etc. Ik stuurde deze info ook geregeld door naar collega’s uit de sector.'”

Over veiligheidsrichtlijnen voor horeca was toen nog geen sprake maar dat hield het team achter ’t Veilinghuis niet tegen om al na te denken over maatregelen voor de toekomst.

“We speelden al even met het idee om een schuifdeur te installeren maar het kwam er maar nooit van. Nu hadden we door Corona extra reden om deze aanpassing door te voeren. Daarnaast hebben we ook nagedacht over andere aspecten. We wisten bijvoorbeeld dat alles wat mensen zouden aanraken, aandacht nodig had en dat we moesten nadenken over de afstand tussen klanten. Zo hebben we onze zaak aangepast en een nieuw huisreglement opgesteld. Dit reglement hebben we aan Horeca Vlaanderen bezorgd. Ze hebben het meegenomen naar het nationaal overleg.”

Maatregelen voor de horeca

Ondertussen is er al een handleiding gepubliceerd met richtlijnen voor de horeca. De ontwikkeling daarvan heeft Luc Withofs op de voet gevolgd.

“Ik heb goede contacten met Horeca Limburg en Horeca Vlaanderen en ben blij met de gids zoals hij nu is. In de eerste nota die vanuit de expertencommissie kwam was er alleen sprake van het heropenen van restaurants. Cafés mochten niet terug opengaan. Dat zou voor veel verwarring hebben gezorgd. Het was namelijk niet duidelijk of een brasserie dan wel open zou mogen gaan en een café, dat kleine snacks serveert, dan als restaurant of café zou worden gezien. Vanuit de horeca organisaties hebben we er bovendien altijd voor gepleit dat zowel de restaurants als de cafés weer mochten opengaan.”

De experten hebben hun richtlijnen al duidelijk gemaakt maar het finale woord ligt nog altijd bij de regering. Zij moeten onder andere beslissen met hoeveel ‘bubbels’ mensen mogen samenzitten, wat de maximale bezetting van een zaak mag zijn alsook een uniform sluitingsuur uitwerken.

‘”Bovendien moeten we nog wachten op wat de regering beslist over het financiële plaatje”, zegt Withofs.

Het idee van een btw-verlaging op alle dranken is een ballonnetje dat al lang rondzweeft. De regering heeft al beslist dat de afbetaling van leningen met 6 maanden werd uitgesteld.

“Daar zijn ook nog veel vragen over. Wat bijvoorbeeld met zaken die te klein zijn en dus niet rendabel kunnen openen onder de veiligheidsvoorschriften? Gaan die nog langer uitstel van betaling krijgen? Kunnen zij langer genieten van de steunmaatregelen? Om maar te zwijgen van de vele vragen die we hebben over ons personeel. Het zijn allemaal punten waar we nog duidelijkheid over willen.”

Er worden gesprekken gevoerd om de terrassen van horecazaken tijdelijk en kosteloos uit te breiden.
Horeca Sint-Truiden

Op lokaal niveau lopen de gesprekken tussen Horeca Sint-Truiden en het stadsbestuur goed.

“Horeca Sint-Truiden heeft sinds kort een nieuw bestuur waar ik ook deel van uitmaak. Wij voeren samen de gesprekken met het gemeentebestuur.”

Het bestuur:
Voorzitter : Danny Schouteden Pasta pizza & Basta
Secretaris : Wouter Mignolet 22 coffee
Luc withofs : ‘T Veilinghuis
Leden : Ben Elen (Den OS),  Kevin Vanhoegaarden (Le Greco),  Koen Francis (Taverne Verdi), Jerome Fontaine (Cosmo café).

Horeca Sint-Truiden heeft al met verschillende uitbaters in Sint-Truiden contact gehad. Onder andere om te peilen naar de interesse voor het uitbreiden van de terrassen. Stad Sint-Truiden is samen met de lokale horeca organisatie het plan voor deze uitbreiding aan het uittekenen. Het zou gaan om een kosteloze uitbreiding van de terrassen. Het stadsbestuur moet wel nog wachten op de beslissingen van de veiligheidsraad woensdag.

“We bekijken ook andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een Welkom Terug bon maar dan specifiek voor de horeca. We zouden ook graag één algemene sticker willen met richtlijnen voor klanten. Op die manier is overal op een uniforme manier zichtbaar wat van de klanten verwacht wordt.”

Over de taxen op de uniforme terrassen in Sint-Truiden is al veel inkt gevloeid. De terrassen blijken als concept echter een succes te zijn dat wordt nagedaan in steden als Hasselt en Tongeren. Deze terrassen mogen heel het jaar door blijven staan waar daarvoor terrassen maar 6 maanden mochten blijven staan. Of de stad de taxen op deze terrassen tijdelijk zal opschorten door de coronacrisis is niet duidelijk. Luc Withofs spreekt over een eventuele spreiding van de kost.

Vakantie in eigen streek

Lokaal kwam gemeenteraadslid Carl Nijssens al met een idee om een breder aanbod voor vakantie in eigen streek aan te bieden. Ook Luc Withofs is dit idee wel genegen.

“We gaan samenzitten met de toeristische dienst om voorstellen uit te werken. We denken bijvoorbeeld al aan evenementen tijdens het najaar wanneer de oogstperiode aan de gang is. We denken groot en willen ook de lokale hotels en B&B’s erbij betrekken.”

Summerglamp levert luxe glampingtenten. Zij stonden normaal gezien op festivals maar zoeken nu naar andere samenwerkingen.
Deloyale concurrentie

Luc Withofs hoopt dat het horecalandschap in Vlaanderen na Corona een heel ander en gezonder landschap zal zijn dan voor Corona.

“Voor Corona had de horeca al zuurstof nodig. Tijdens de crisis lagen we aan de beademing en als er nu na de crisis geen maatregelen komen om ons te ondersteunen kunnen ze evengoed het beademingstoestel uitzetten. Wij hebben nood aan steun en duidelijkheid om gezonder te worden dan ooit voorheen.”

Hij haalt hier ook het concept van de deloyale concurrentie aan. Dit gaat over verenigingen die voor sociale doeleinden of ter spijziging van hun eigen kas eetdagen etc organiseren. Dit is materie die behandeld wordt door de federale regering.

“Ik ben een sociaal voelend persoon maar we moeten eerlijk zijn en voor iedereen een gelijk speelveld voorzien.”

“Ik ben een heel sociaal bewogen persoon. Wie aan de deur van onze zaak komt kloppen voor zijn vereniging of voor een goed doel kan altijd rekenen op steun. Maar we moeten het speelveld gelijk trekken voor iedereen. Het sociale leven in onze stad en ons land is zo belangrijk. Een gelijk speelveld zou voor iedereen een voordeel zijn “, zegt Withofs.

 

Contact
Wil je meer weten over de werking van Horeca Sint-Truiden? Neem dan zeker contact op met een van de leden genoemd in dit artikel of neem contact op met Luc Withofs: luc@hetveilinghuis.be