Truineer Nieuws melden?

Wat met Carnaval na deze Coronaperiode?

Deze week kwam een opmerkelijk bericht uit Aalst. Indien er geen vaccin wordt gevonden tegen de volgende carnavalsperiode zal Oalst Carnaval niet doorgaan.

Hoe zit het met de toekomst van carnaval Sint-Truiden? Truineer vroeg het aan Opper Jo Sneyers van de Orde van de Commeduur (Raad van Elf) en Giani Creten, Vice-Opper en Proclameur. (NC)

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk voor carnaval 2021. Maar een jaar zonder carnaval staat niet op de planning.
© BelgiumMedia

2020 was een bewogen jaar voor de Orde van de Commeduur en met hen voor heel de carnavalswereld van Sint-Truiden. De 75ste Verloure Moondagstoet trok door de straten onder toeziend oog van het Truiense Stadsbestuur en TV Limburg, die de stoet uitzond zodat heel Limburg en alle Truinse carnavalsliefhebbers in woonzorgcentra, thuis of in het ziekenhuis, konden meegenieten.

Door hun 50-jarig bestaan kon de Orde een aanvraag indienen om erkend te worden als ‘Koninklijke Stadscarnavalvereniging.’

De Prinsen Pronknacht (De Prinsenzitting) keerde terug naar de sporthal in de Jodenstraat en werd een van de grootste feesten van 2020 in Sint-Truiden met zo’n 1200 bezoekers.

Daarnaast waren er nog veel andere initiatieven. Verenigingen zoals de Toetuile en de orde van de Sacre Coeur vierden hun 1 x 11 jaar en zorgden ook voor leuke activiteiten in de vele Truiense carnavalscafés.

Rudi Festraets

Een topjaar, helaas zonder Rudi Festraets die onverwachts stierf. Hij werd op verschillende momenten tijdens het seizoen geëerd.

Rudi Festraets werd op verschillende evenementen tijdens de 75ste carnavalsperiode in Sint-Truiden geëerd

“Een grote leegt om te vullen. Rudi was creatief, welbespraakt, humoristisch en de mensen kenden hem al meer dan 40 jaar als hét gezicht van het Sint-Truidense carnaval. De zaken die Rudi voor de Raad van Elf deed leken voor ons te dikwijls vanzelfsprekend. Schrijf maar eens een speech of een liedje op rijm en in het plat Sintruins! Of babbel maar eens een Prinsen Pronknacht aan mekaar, of presenteer maar eens een carnavalstoet. Ze zeggen vaak, “je weet pas wat je mist als het er niet meer is.” En dat klopt volledig”, zegt Opper Jo Sneyers.

“We hebben al het mogelijke gedaan om Rudi de nodige eer te brengen en af en toe stil te staan bij zijn plotse heengaan. We hopen dat Rudi fier op ons is met de geleverde prestaties, vanwaar hij ook naar ons mag kijken.”

De Orde heeft zijn rangen aangevuld met een volwaardige Jeugdraad van 11. 10 geëngageerde jongens en meisjes om de carnavalstradities mee te nemen naar de toekomst.

Nieuw dit jaar is de installatie van een volwaardige Jeugdraad van 11. Hun taak is meer dan alleen de jeugdprinses/prins te ondersteunen.

“Zij adviseren ons over onze jeugdactiviteiten en brengen ideeën aan die we in onze eigen organisatie kunnen implementeren. We investeren in onze toekomst door deze jeugdraad te installeren”, zegt Proclameur Giani Creten.

Jeugdprinses Amelie en Prins Gert geven de aftrap op Stayen.

Carnaval 2021

In Aalst gaan de stemmen al op om carnaval niet te laten doorgaan als er geen vaccin is. De Orde van de Commeduur blijft niet bij de pakken zitten en denkt al na over alternatieven voor een geslaagd en corona-proof carnavalsfeest.

“De Orde ziet momenteel drie scenario’s. Eentje waarin het carnaval zal plaatsvinden en beleefd zal worden zoals de voorbije 50 jaar, een tweede scenario met beperkt aanwezig publiek en een scenario met zelfs helemaal géén publiek. Dat vergt een hoop denkwerk, overleg en samenspraak met het Sint-Truidense stadsbestuur en de stadsdiensten. We willen niet wachten tot eind augustus maar nu al nadenken over mogelijke oplossingen om alsnog een carnavalsfeest of viering te laten doorgaan,” Opper Jo Sneyers.

“Een online te volgen elfde van den elfde ligt al op tafel. Maar wat met de grote evenementen zoals de Prinsen Pronknacht? Daar kunnen we nog geen uitsluitsel over doen. Wat wel vaststaat is dat een jaar helemaal niets ondernemen of organiseren is nefast voor de continuïteit van de vereniging, de carnavalsbeleving en wat mij betreft ook de historie van het carnaval die onze stad toch rijk is.”

De Prinsen Pronknacht trok zo’n 1200 bezoekers dit jaar.

De Orde van de Commeduur ziet alvast veel engagement bij de Truienaren en de verenigingen om carnaval te ondersteunen en sterk te houden. Met twee nieuwe aspirant leden (Kevin Caspers en Davy Joris) en verschillende mensen die carnaval op welke manier ook willen ondersteunen zullen nachten in Sintruin nog lang duren. Ook na corona.

Er zijn verschillende scenario’s mogelijk voor carnaval 2021. Maar een jaar zonder carnaval staat niet op de planning.