Truineer Nieuws melden?

Verwarring omtrent sekswerk en opening bordelen neemt nog toe

Hypocrisie ten top. Bordelen mogen open, beslist de Nationale Veiligheidsraad woensdag maar verder houden alle deelnemers de lippen stijf. Provincies en gemeenten zitten op verschillende golflengtes. Antwerpen bereidt voor, Limburg zegt njet. Het pingpongspelletje gaat door. Met alle gevolgen voor de sector en de klant. Want het sekswerk hou je niet tegen, het gaat  alleen verder zijn gang op een nog meer onveilige en nog meer oncontroleerbare manier. (PH)

Sekswerk mag. Vanaf maandag.

Voor alle duidelijkheid: de Nationale Veiligheidsraad besliste dat sekswerk vanaf maandag WEL kan, maar repte er naar buiten toe met geen woord over. Het is dan ook niet ondenkbaar dat sommige bordelen maandag ondanks een verbod van de provincie en gemeente wel zullen openen, want etablissementen en sekswerkers die er recht op hadden verliezen door deze beslissing normaliter ook de hinderpremie. In Brustem was de ‘lenteschoonmaak’ in sommige bordelen gisteren trouwens al begonnen. Hier en daar branden alweer de lichtjes, ook al bleven de poortjes, deuren en hekken vooralsnog gesloten. Iedereen houdt de lippen stijf. Maar de verwarring is compleet. Zoveel is duidelijk.

Limburg wacht op Ministerieel Besluit

In Het Laatste Nieuws zegt waarnemend gouverneur Michel Carlier dat hij zich aan de zes gouden regels houdt zolang hij geen ministerieel besluit heeft gezien. Vandaar ook dat burgemeester Veerle Heeren te kennen gaf dat bars op de Chaussée d’amour niet open mogen. In Antwerpen is maken ze werk van een protocol. Andere provincies zeggen niks…. jawel, het blijft een heet hangijzer. Heet in de echte zin van het woord nog.

En er is nog een probleem. In veel documenten treedt het woord prostitutie op. Maar prostitutie mag wettelijk niet; En dus moet het woord worden geschrapt, vooraleer er een echt Ministerieel Besluit kan komen. Hoe kan je nu iets toestaan wat verboden is? Hoe kan je trouwens taksen heffen op iets wat verboden is? Wel, België op zijn smalst zeg maar.

Uitbaters boos

Nog dit: een uitbater in Brustem vertelde ons dat hij weet heeft van een aantal bordelen die sowieso niet meer zullen heropenen. “We zijn het stilaan beu, de spelletjes die de overheid met ons speelt”, zegt hij. “Bordelen en rosse buurten worden streng gecontroleerd. Maar we moeten wel met lede ogen toezien hoe de ‘handel’ veschuift naar privé adressen die nauwelijks worden gecontroleerd en ontsnappen aan elke vorm van belasting en taks.”