Update: Beslissingen Veiligheidsraad bubbel wordt uitgebreid en markten geen limiet meer.

De Nationale Veiligheidsraad maakte vandaag fase 4 bekend rond de versoepeling van de maatregelen in de strijd tegen corona. Onze bubbel wordt weer groter en markten mogen met meer dan 50 kramen doorgaan. (NC)

© twitter

Premier Sophie Wilmès herhaalde dat de algemene veiligheidsmaatregelen moeten worden gerespecteerd.

  • Respecteer hygiëneregels, was uw handen regelmatig
  • Activiteiten doe je zoveel mogelijk buiten en op veilige afstand
  • Afstand houden van minimum 1,5 meter
  • Hou rekening met risicogroepen

Fase 4

Vanaf 1 juli mag de contactbubbel groter. In plaats van 10 mensen kan je nu ook met 15 mensen afspreken.
Feestzalen, congresruimtes, zwembaden, wellnesscentra, theaters, casino’s, binnenspeeltuinen… mogen open. Oa feestzalen tot maximum 50 personen.
Het protocol ivm hygiëne (ontsmetten en schoonmaken) afstand etc moet in acht gehouden worden.Voor evenementen die wel mogen doorgaan, is er een publiekslimiet vastgelegd op 200 personen binnen en 400 buiten.

Feesten en massa events zoals festivals zijn nog niet mogelijk. Het aantal personen in feestzalen binnen en buiten zal in augustus herbekeken worden.

Manifestaties

De verschillende manifestaties voor mensenrechten van de afgelopen tijd bleven niet onbesproken in de veiligheidsraad. Manifestaties mogen maar de afstandsregels moeten toegepast worden. Manifestaties moeten tevens statisch blijven en op voorhand aangevraagd aan de lokale overheid.

Mondmaskers niet verplicht en markten geen beperking meer 

Mondmaskers worden niet verplicht op drukke openbare plaatsen zoals tijdens het winkelen. Pas bij een tweede mogelijke opflakkering van het virus zou de verplichting opgelegd kunnen worden.
Vanaf 1 juli mogen markten weer ongelimiteerd plaatsvinden. De limiet van 50 kramen wordt opgeheven. Er is ook geen tijdslimiet meer bij het winkelen.