Truineer Nieuws melden?

Pia Reekmans brengt update uit Spanje

Si! We mogen terug! Tegen alle verwachtingen in kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez afgelopen zondag aan dat de Spaanse grenzen terug opengaan vanaf 21 juni. Eerder was er sprake van 1 juli. Na 3 lange maanden zijn toeristen terug welkom in het land van zon, tapas en cerveza. Een bijdrage van Truinoske in Spanje Pia Reekmans van S.O.S. Pia.

© P. Reekmans

Confrontatie met fake news
De afgelopen maanden circuleerde er heel wat fake news in de Belgische media rondom de corona crisis in Spanje. Het frappantste? Er werd gezegd dat Spanje tot de herfst de grenzen gesloten zou houden. Als problem solver voor Belgische en Nederlandse eigenaars aan de Costa del Sol, stond mijn telefoon dan ook niet stil ‐ mijn klanten, grotendeels tweedeverblijvers, wisten niet meer van welk hout pijlen te maken.

15 miljoen buitenlanders
Hoewel de regio rond Madrid en Barcelona het hardst getroffen zijn door het Coronavirus, laat de crisis ook zijn sporen na aan mijn Costa del Sol. Daar waar het land in april en mei 2019 nog 15 miljoen buitenlanders mocht verwelkomen, daalde dat aantal tot zero de afgelopen 2 maanden. Geen toeristen betekent voor een land dat grotendeels leeft op toerisme ook geen inkomsten. Misschien mede daarom dat er besloten werd om de grenzen 11 dagen vroeger dan gepland te openen. Bij de aanblik van een verlaten Málaga besef je natuurlijk pas hoeveel toeristen de Costa del Sol, en bij uitbreiding Spanje, dagelijks ontvangt.

La nueva normalidad
Het leven post Covid‐19, la nueva normalidad zoals ze het hier heten, herneemt langzaamaan. Je zou denken dat de modale Spanjaard, die in normale omstandigheden ongeveer 80% van de dag buiten leeft, na 11 weken strikte quarantaine en masse buiten zou komen. Maar niets is minder waar: de terrassen blijven grotendeels leeg en nergens is het over de koppen lopen. De
doe‐het‐zelf zaken daarentegen doen ook hier gouden zaken. Ook blijven een aantal regels gelden. Zo is een mondmasker dragen sinds midden mei verplicht wanneer je je in een gesloten openbare ruimte bevindt en wanneer je geen 2 meter afstand kan bewaren in de buitenlucht. Bij het sporten, op een terrasje of in een brede kalme straat is dat helemaal niet nodig. Ook hierover werd verkeerdelijk bericht door de Belgische media.

Goede opvolging van regels
De Spanjaarden zijn het ondertussen al helemaal gewoon. Ook bij temperaturen tot 30 graden wordt de regel keurig opgevolgd. Verwacht wordt dat het mondmasker nog tot zeker na de zomer verplicht blijft. Je hoeft dus zeker geen schrik te hebben om je zomer 2020 hier te spenderen.

En zeg nu zelf: een vakantie aan de Costa del Sol zonder al te veel verkeer en toeristen, dat klinkt toch niet
slecht?

Truinoske met zaak in Spanje
Pia Reekmans woont in Málaga en heeft er haar eigen zaak: S.O.S. Pia
Hulp voor Belgen en Nederlanders met administratieve en praktische problemen aan de Costa del Sol

GSM: 0034 663 729 471
info@sospia.com
www.sospia.com

Kom met onderstaande beelden in de Spaanse sfeer!