Ook oppositie positief over verstrengde taks op leegstand

De oppositiepartijen van Sint-Truiden zijn positief over de verstrengde belastingregeling die het gemeentebestuur doorvoert om leegstand en verloederde panden aan te pakken.

Na onze communicatie over het domein van Terbiest kwam Stad Sint-Truiden snel naar buiten met hun nieuwe maatregelen.
In de oude regeling werden alleen woningen belast bij langdurige leegstand. Nu gelden de regels ook voor handelspanden. Panden die geklasseerd zijn als beschermd monument krijgen een dubbele taks bij verloedering.

“Wie een monument bezit, heeft een stukje collectief goed in privébezit en moet daar extra zorg voor dragen.  Als stad geven we hierin voortaan ook het goede voorbeeld.  We maken volop werk van herbestemmingen en de renovatieprojecten krijgen concreter vorm”, schepen Jelle Engelbosch (website N-VA Sint-Truiden)

sp.a tevreden

Ludwig Vandenhove die samen met Filip Moers meermaals het probleem van leegstand aanhaalde en aandrong op een verstrengde leegstandtaks is tevreden.

“Verwaarloosde panden zorgen voor een verloederd stadsbeeld”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. “Bovendien gaat het in een aantal gevallen gepaard met speculatie. Eindelijk dus”, zegt Vandenhove op zijn website.
De oppositiepartij vraagt wel duidelijkheid over de vrijstelling die in het reglement staat. Deze stelt dat bij gewone, onvrijwillige leegstand zonder verloedering er geen taks zal worden geheven.

Ook Peter Van Dam van oppositiepartij Groen reageert positief op de verandering. “Het is zeker een verbetering. De Stad zou dit reglement ook op zichzelf moeten toepassen om verloedering van stadseigendom tegen te gaan.”