Natascha Clerinx vraagt meer aandacht voor mantelzorgers in de Zondag

Natascha Clerinx was 10+ jaar mantelzorger voor haar grootmoeder. Ze doet een oproep in de Zondag. (NC)

Natascha Clerinx en haar grootmoeder
© Natascha Clerinx

Onlangs was het Dag van de Mantelzorger. Natascha Clerinx greep deze kans om haar verhaal over mantelzorg te delen op haar facebookpagina. De Zondag schreef er een artikel over.

“Er zijn vandaag zoveel jonge mensen die mantelzorger zijn maar zij worden niet gezien”, zegt Clerinx. “Jongeren die zich rond deze tijd bezig zouden moeten houden met hun examens en niet of ze wel of iemand wel de juiste medicijnen hebben gegeven.”

De grootmoeder waar Natascha Clerinx zorg voor droeg overleed vorig jaar op 24 april. “Elke dag dat ze er niet meer is word ik geconfronteerd met het feit dat ik geen mantelzorger meer ben. Je voelt je alsof je hebt gefaald, want jij moest zorg dragen voor die persoon en die is er nu niet meer.”

Natascha Clerinx wil meer aandacht voor jongeren die een familielid verzorgen. Zo’n verantwoordelijk weegt zwaar op de schouders van iemand die nog zijn hele leven voor zich heeft.

“Terwijl anderen zich zorgen maken over examens, hun eerste job of of ze wel of niet naar een festival kunnen, denkt een jongen mantelzorgen na of ze wel even weg kunnen omdat er niemand is op op het zieke familielid te letten. Dat is zwaar voor een jong iemand.”