De Zijp: een paradijs en kweekstation voor zachtaardige bijen die zelden een prik uitdelen

In het natuurpark De Zijp in Nieuwerkerken is een bevruchtingsstation waar ze reeds enkele jaren zachtaardige bijen kweken. “ze zullen zelden steken. Een eigenschap die zeker wordt gewaardeerd nu steeds meer en meer mensen bijen beginnen te houden”, zeggen imkers Robin Housen en Christian Martens

Bijen. Geeft toe. We zien ze niet zo graag en we trakteren ze in een reflex vaak op een mep. Niet doen is de boodschap. Bovendien stelt Robin Housen ons bij het bezoek aan de Zijp  gerust. “Mijn eerste volkje had meer weg van wespen. Een steek,  zelfs als je nog maar in de buurt van de bijenkast kwam, was schering en inslag. Intussen zijn we door selectief te kweken met verschillende lijnen er in geslaagd om tot een zachtaardige bij te komen die bovendien ook nog eens voldoende honing opbrengt, al is de honing voor ons in dit verhaal maar een ‘bij’product. Nu werken we aan de bijen met blote handen, in t-shirt en in korte broek. Mijn kapruin komt niet meer uit de kist, ik neem alleen een beroker mee voor het geval dat. Want deze bijen kunnen natuurlijk wel flink steken, weliswaar alleen als je naar ze slaat of als ze geplet geraken.”


Collega Christian Martens voegt de daad meteen bij het woord, opent zonder verpinken een korf, en neemt er zonder aarzelen en zonder angst met de blote hand een raam bezet met duizenden bijen uit. Een beetje een ongemakkelijk aanblik voor ons, neen niks voor ons, maar we hebben alle vertrouwn in Christian.“Kijk. Daar zit de koningin”, wijst hij meteen ‘het opperhoofd’ van de kast aan. Logisch, want ze is gemerkt met een groen plaatje, een rugnummer, zeg maar. Je kan er dus niet naast kijken. “Vroeger zou dit nooit gekund hebben en zelfs dodelijk zijn geweest”, steekt Martens even de vinger op. “Nu vliegen geen vijf bijen weg, zoals je ziet. De anderen werken gewoon verder, laten zich niet storen, en laten dus ook iedereen met rust. Eigenlijk een wonder van de natuur.”

Zachtaardige koningin

Martens legt uit hoe dit kan. “Je moet weten dat een koningin de grootte, het gedrag en het rendement van haar bijenkolonie bepaalt. Alles begint dus bij de kweek van zachtaardige koninginnen. Dat doen wij in De Zijp via kruisingen van gecertificeerde darren- en koninginnenlijnen en constante vernieuwing van de bloedlijn. Kwestie van inteelt te voorkomen. Op dat vlak loopt het bij andere imkers nog vaak verkeerd. Ze werken jarenlang met een identieke bloedlijn, met vaak minder zachtaardige en minder productieve volkeren tot gevolg. Gelukkig doen steeds meer imkers beroep op ons bevruchtingsstation.”

 

Bijen bepalend voor onze voedselproductie

Allemaal goed en wel. Maar waarom zoveel aandacht naar bijen, vraag je je dan af.  “Zonder bijen en zonder imkers zou de wereld er anders uitzien. Weinig mensen weten dat bijen via bestuiving voor een derde van onze voedselproductie zorgen. Bijenkorven in een fruitplantage, bijvoorbeeld, garanderen 40% meeropbrengst. Spijtig genoeg beseffen we het niet allemaal en is niet alleen de varao-mijt  of nu ook de Aziatische hoornaar, maar ook de mens nog te vaak een bedreiging. Er is dringend een mentaliteitswijziging nodig. Het verbeteren van het zogenaamde drachtgebied is daarbij veel belangrijker dan het plaatsen van een extra kolonie. Plant eens een bij-vriendelijke struik of boom in je tuin en de bijen zullen je dankbaar zijn. Als we dat met zijn allen doen, dan maken we een flinke stap vooruit”,  besluit Robin.

Voor inlichtingen en bezoeken kan je steeds terecht bij imkervereniging ‘De Heidingers’ Nieuwerkerken via de website www.deheidingers.be of op het telefoonnummer 0491/ 14 46 86.