Truineer Nieuws melden?

De ’12’ vertrekkers bij STVV doorgelicht

Als er je vandaag zegt dat er twaalf vertrekkers zijn bij STVV, goed, dan klinkt dat dramatisch veel. Zet je daar hun aantal speelminuten tegenover en/of wat ze betekenden voor het team het afgelopen seizoen, dan kom je tot een andere conclusie. Wat niet wegneemt dat de Japanners natuurlijk veel werk aan de winkel zullen hebben.

© Erik Jamar

Eerste bemerking: Endo, Acolatse, De Petter en Buya Turay (nog niet weg, maar staat op vertrekken) speelden al niet meer voor STVV. Dat zijn er al vier.

Tweede bemerking: Herbots, Opdenakker en Doore werden als beloften aan de kern toegevoegd en verzamelden geen speelminuten. Samengeteld met de vorige zijn dat er al 7

Derder bemerking: de ‘echte’ vertrekkers -5 in totaal- verzamelden samen 6690 speelminuten en dat is op zich ook niet fantastisch veel. Botaka en De Bruyn springen eruit, en toch speelden ook die niet een al te best seizoen.

  • Jordan Botaka 2211
  • Alexandre De Bruyn 1999
  • Thibaut De Smet 1046
  • Alan Souza 887
  • Rocky Bushiri 547

NB Facundo Colidio brengen we (nog) niet in rekening omdat die toch dicht bij een overeenkomst met STVV staat. Zijn eventueel vertrek zou dan wel ’s het grootste verlies kunnen zijn.

Ons oordeel: Botaka en De Bruyn zijn gezien het aantal minuten en matchen dat ze in actie kwamen hoe dan ook een verlies. Hoe groot dat verlies is, laten we in het midden, al hadden wij stellig de indruk dat hun prestaties het afgelopen seizoen nu ook niet echt je dat waren. Voor de positie van De Bruyn haalden de Japanners intussen trouwens hun landgenoot Nakamura.  Waar we een beetje ons hart voor vasthouden is een eventueel vertrek van Suzuki én Colidio, en vooral de combinatie van die twee, zeker in de wetenschap dat ook Boli nog altijd niet is vervangen. Hoe dan ook zullen er nog een 5 à 6 direct inzetbare spelers moeten bijkomen en dat in elke linie: van een extra doelman tot spits. Zekerheden, geen ‘gokjes’ alsjeblieft.