Atomic Custom Tattoos weer opgestart na lockdown. Interview met Tom Maassen

Corona bracht het creatieve in onze ondernemers naar boven. Take-away diensten en webshops werden in een snel tempo opgezet om klanten tevreden te houden. Ook contactberoepen vonden soms alternatieven maar zeker niet allemaal. Truineer sprak met Tom Maassen, eigenaar en creatief talent achter Atomic Custom Tattoo, om te horen hoe hij deze periode heeft beleefd. (NC)

© Tom Maassen

Sinds 2013 is Atomic Custom Tattoos een vaste waarde in onze stad. Als langst lopende tattoo shop van Sint-Truiden heeft Tom zijn stempel kunnen drukken op de scène.

“Ik mag niet klagen over mijn begindagen”, zegt Maassen,” Alles is steeds in stijgende lijn omhoog gegaan tot ik plots met wachtlijnen van 1,5 tot 2 jaar zat. Ik ben blij dat de aanpak van de shop aansloeg.”
Tom Maassen staat bekend om zijn ‘custom’ tattoo ontwerpen. Het gaat meestal om grote tattoos van nul af ontworpen.
“Ik wil dat mensen met iets unieks rondlopen.”

Creativiteit heeft Maassen altijd in het bloed gezeten.
“Ik moest gewoon tekenen. Elk vrij moment dat ik had was ik ermee bezig. Op oude kranten, losse stukken papier. In de kantine van mijn vorige job werd dit opgemerkt. Na een tijdje begonnen mensen me te vragen om ontwerpen voor hen te maken, vaak ook voor tattoos. Maar ik wou dat alles wat ik voor hen maakte ook perfect zou worden gezet zoals zij het wouden. Daarom dat ik zelf ben beginnen tatoeëren.”

Corona

Toen de coronagolf over ons heen kwam waren tattooshops een van de eerste contactberoepen die sloten.
“Ik ben heel actief op instagram waar ik een breed netwerk rond me heb aan internationale tattoo artists. Vanuit de Benelux hadden we al snel een consensus dat we eerder gingen sluiten dan de overheid van ons verwachtte. De Belgische Tattoe Bond gaf aan Belgische artiesten ook wel aan dat het vroeg of laat zou opgelegd worden. Maar met ons beroep kan je beter geen risico’s nemen. Niet alleen omdat hygiëne zo belangrijk is maar ook omdat wij ingrepen doen die mensen letterlijk en figuurlijk op hun huid dragen. Angst voor besmetting bij artiest en klant zou slecht zijn voor de creativiteit en afwerking.”
Uiteindelijk zou Maassen op 14 maart sluiten. Ruim een week voor het werd aangeraden door de regering. Hij bleef 8 weken dicht en had in die tussentijd geen alternatieve inkomstenbronnen.

Inhalen niet mogelijk

Lang heeft het idee geleefd dat na corona ondernemers wel snel de schade op vlak van inkomsten konden inhalen. Maar dat is allemaal nog niet zo simpel in de praktijk.
“Ik werk meestal met grote projecten zoals een hele arm vol tattoos ontwerpen. Dit lukt niet in één sessie. Het gaat vaak om projecten van verschillende sessies dat verspreid ligt over verschillende weken of maanden. Alle afspraken die ik had voor corona zijn gewoon opgeschoven nu.”

Het sociale aspect dat zo eigen is aan Atomic Custom Tattoos is nu ook minder.
“De openingsuren van de shop zijn mijn consultatiemomenten. Klanten komen binnen en bespreken met mij hun ideeën daarna volgt het tatoeëren. Dat gaat nu niet zo makkelijk. Ik moet elk vrij moment gebruiken om de afspraken die er al waren af te werken.”

Maassen is geen alleenstaand geval. Ook kappers kunnen ondanks de toevloed aan mensen die na de lockdown hun coupe corona wouden wegwerken, niet spreken van een inhaalbeweging. Er zijn immers maar zoveel klanten die je op een dag kunt doen.

Hygiëne eerst

Tatoeëren is van zichzelf al een beroepstak waar veel hygiëne mee gemoeid is. De huid wordt letterlijk geperforeerd met naalden. Ontsmetten, ontsmetten en nog eens ontsmetten is dus zeker niet vreemd in de sector. Gezien alle contactberoepen en -diensten extra hygiënemaatregelen moesten toepassen is de rush op materiaal zoals mondmaskers, handschoenen, etc echter groot.
“Ik ben in het midden van de lockdown begonnen met materialen aan te kopen wanneer het kon”, zegt Maassen. “Ik wist gewoon dat van zodra de regering een go ging geven de bevoorrading in de problemen ging komen. Helaas ken ik verschillende jonge artists die nog niet onmiddellijk de deuren hebben kunnen openen omdat ze te weinig materiaal konden kopen.”

Communicatie regering

Het nieuwe normaal lijkt al ingeburgerd te zijn. Toch maakt Maassen een kanttekening: “Mensen kunnen weer winkelen en op restaurant gaan. Vaak worden er kleine aanpassingen gevraagd zoals afstand houden. Maar mensen geraken dat al snel gewoon. Het is pas als ik mensen bij mij in de shop krijg dat ik merk dat voor vele van hen de crisis al lijkt weg te zijn. Het is dan ook een hele aanpassing voor hen als ze bij mij komen en ik vraag om bijvoorbeeld een mondmasker op te zetten.”

Maassen had dan ook graag een betere communicatie van de regering verwacht.
“Vaak gingen geruchten van opening contactberoepen al een paar weken rond voor de regering goed en wel beslist had. Dan stroomde mijn mailbox al vol met aanvragen van mensen. Maar ik kon op dat punt natuurlijk geen duidelijkheid geven.”

Maassen blijft hoopvol voor de toekomst en werkt keihard door om zijn afspraken voor corona rond te krijgen. “Ik werk nu op feestdagen en later door op avonden.”

Heb jij interesse in een custom tattoo ontworpen door Tom Maassen? Aarzel dan niet om een mail te sturen naar Tom.

Info:
Atomic Custom Tattoos
Diesterstraat 23/015 (cicindria shopping)
3800 Sint Truiden
Check Toms werk via Facebook  of Instagram.