15 jaar geleden won Justine Henin Roland Garros met een beetje hulp van Dieter Schoofs

Justine Henin is vandaag jarig. Vijftien jaar geleden is het intussen dat ‘Juju’ voor de tweede keer Roland Garros won. Die trofee had ze toen deels te danken aan Truienaar Dieter Schoofs, die ter plaatse de rackets van diverse toptennisspelers opspande. We gaan met de Truienaar, die vandaag in Wilderen woont, even terug in de tijd.

© FB Dieter Schoofs

“Het was een fantastische ervaring, een ervaring die ik ook nog altijd koester”, mijmert Dieter. “Naast onze eigen Justine deden toen ook klasbakken als Roger Federer, Maria Sharapova, Elena Dementieva, Guillermo Cañas en titelverdediger Gaston Gaudio een beroep op mijn diensten.”

“Het was de tijd ook dat ik nog een sportwinkel uitbaatte op het Heilig Hartplein. Naast de verkoop van sportartikelen had ik van het opspannen van tennisrackets mijn specialiteit gemaakt. Ik had daarvoor ook de Tecnifibre in huis, een speciale machine die ook specifiek werd gebruikt op Roland Garros. Het was via de leverancier van die machine dat ik toen aan de slag kon in Parijs en de allergrootsten kon dienen. Dat was trouwens geen toeval. Want ik bezat het ERSA-diploma, het certificaat voor de European Racquet Stringers Association. Daarvoor had ik veel zweet gelaten tijdens cursussen in België en Duitsland. Daarnaast was ik trouwens ook nog tennisleraar. Die ervaring kwam me goed van pas. Wat die voeling met een racket kan je alleen maar krijgen door er zelf ook mee te spelen.”

Er is nog een moment dat Dieter koestert. Ook eentje uit 2005. “Ik vergeet nooit dat een snaar van het racket van Justine het begaf tijdens de opwarming van de match tegen Medina. Zij stond erop dit racket te gebruiken. En dus had ik maar vijftien minuten om die klus te klaren. Ik ben nog zelf de baan opgegaan om haar het racket te geven. Een pak van mijn hart toen dat ik daarin was geslaagd. Dat Justine me achteraf kwam bedanken voor het goede werk, zal ik nooit vergeten. Die dankbaarheid was ook iets wat haar zo typeerde.”

Alle herinneringen ophalen zou ons te ver leiden. Maar Dieter koestert ook nog enkele andere momenten. “Op de foto gaan met Maria Sharapova zal me altijd bijblijven. En dat pintje samen met Roger Federer zal ik nooit vergeten. Wat ik heb onthouden is de vriendelijkheid die ze aan de dag legden ondanks hun toch wel speciale status. De waardering voor de mensen in hun omgeving was er altijd, goed beseffende dat tennis wel een individuele sport is maar toch ook op teamwork steunt.”

(Tekst is samenstelling van interview met Dieter en tekst verschenen in 2005 in Het Nieuwsblad)