Truineer Nieuws melden?

Willy-Paul Carlier is er zeker van dat de Blauwe Vogel de coronacrisis zal overleven maar komt met opmerkelijk verhaal

Op dit ogenblik staan heel wat bedrijven voor een grote uitdaging om opnieuw aan de slag te gaan na de coronacrisis maar hoe verging het hen na W.O II? Het is vergelijkbaar want vrijdag 8 mei is het net 75 jaar geleden dat ons land bevrijd werd. Ook in Sint-Truiden wordt dit ieder jaar herdacht. Journalist Rik Van Puymbroeck vroeg aan enkele oudere bedrijfsleiders in de Tijd naar hun relaas van 1945. Hierbij liet hij ook Willy-Paul Carlier van het reisbureau ‘de Blauwe Vogel’ aan het woord.

De oorlogen die de familie Carlier overleefde, zijn ontelbaar, zelfs de Franse Revolutie dus. Willy-Paul is de 17de generatie. Zijn zoon Trudo, die nu de reisorganisatie De Blauwe Vogel leidt, de 18de.
Van reizen naar het buitenland was tijdens W.O II geen sprake. De Blauwe Vogel vervoerde in die jaren de voetbalploeg van Sint-Truiden naar Visé, Tongeren en Seraing en deed arbeiderstransport naar de mijnen van Waterschei, Winterslag en Zwartberg. Met twee Mercedessen en een Opel. ‘Dat vonden de Duitsers niet slecht, maar we moésten die mijnwerkers in opdracht van de bezetter ook vervoeren. In 1942 waarschuwde een mijnwerker mijn vader. Hij zei: ‘Jan, morgen mag je niet langs Alken rijden.’ Die man zat in het verzet en wist dat de Britten het transport zouden mitrailleren.’
Maar ook deze oorlog overleefde De Blauwe Vogel, waarna de busreizen naar Lourdes opnieuw begonnen. Nadien explodeerden het toerisme en Carliers bureau. Zijn broer splitste het busbedrijf af (‘dat heette vanaf dan De Witte Merel’), zelf veroverde Willy-Paul de wereld. De topbestemmingen zijn Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Mexico en de cruises. ‘Lourdes is nog goed voor minder dan een halve procent.’ 
Willy-Paul is ereburger van Lourdes, zoals van 42 andere steden in de wereld. Dat vermeldt tenminste zijn overlijdensbericht. Zijn wat? Uit een witte envelop haalt Carlier een A3-print, en inderdaad: ‘Ann-Marie en Trudo hebben de spijtige plicht U het verschijnen van Willy-Paul Carlier voor de Eeuwige rechter aan te kondigen’, lezen we. ‘Ik heb dat vorige week laten maken. Ik word 80 en die corona jaagt me schrik aan. In Sint-Truiden zijn 32 mensen gestorven. Het is een ramp. Van onze 28 bedienden zijn er 24 tijdelijk werkloos. Maar De Blauwe Vogel zal corona overleven, al hadden we voor dit jaar al 17.000 betalende reizigers. Al die mensen hebben we gegarandeerd dat ze volgend jaar in dezelfde week naar dezelfde bestemming kunnen.’
Het overlijdensbericht is een uitnodiging voor de afscheidsviering én afscheidsvlucht naar Lourdes. Met mis en asverstrooiing aan de grot. Waarom toch Lourdes? ‘Ik heb er mijn vrouw leren kennen en mijn zoon Trudo is gemaakt in Hotel de Nevers. Daarom. Lourdes is mijn leven.’