Truineer Nieuws melden?

Wat gebeurt er met de vliegtuigen, die voorlopig aan de grond staan?

Uitgestorven vliegvelden, vluchten zonder passagiers en geparkeerde vliegtuigen. Je hebt de filmpjes en foto’s vast al eens voorbij zien komen. De coronacrisis laat overal zijn sporen na. Wereldwijd staan er duizenden toestellen aan de grond. Maar wat gebeurt er met de vliegtuigen die voorlopig aan de grond staan?

website Tui

Vliegtuigen zijn natuurlijk gemaakt om te vliegen. Door Covid-19 staan kan dat nu niet. Als ze echter te lang stilstaan, gaan ze kapot. Bewegende delen aan een vliegtuig kunnen bijvoorbeeld gaan roesten. Dus moeten ze technisch in goede staat blijven met ondermeer de zorg dat de software in orde is, het wisselen van motoren en het vervangen van de oven in de galley.

Er zit bijvoorbeeld veel nauwkeurige meetapparatuur in en aan een vliegtuig. Door middel van hele kleine gaatjes aan de zijkant van de romp wordt de luchtdruk en de snelheid gemeten. Maar eenmaal geparkeerd zijn dit ook typisch plekken waar insecten graag een nest maken. En ook stof kan zich hier ophopen. Dus alle openingen van een vliegtuig worden afgeplakt af en de motoren bedekt met hoezen.

Gemiddeld zijn er 5 man nodig voor de parkingprocedure. Hun taken: het afplakken en het plaatsen van grote stukken zeil om de motoren, het testen van de motoren en stuurvlakken. Er zitten twee personen in de cockpit en één of meerdere technici staan buiten om te controleren of het veilig is om alle stuurvlakken te bewegen en om de motoren aan te zetten. Zij letten onder andere op olielekkages en of er geen materiaal in de weg staat.

Als een vliegtuig geparkeerd staat, moet om de zeven dagen het toestel deels geactiveerd worden en een aantal taken uitgevoerd worden. Zo worden de motoren gestart en die laat men 15 minuten draaien. De airco wordt aangezet voor de luchtcirculatie in het vliegtuig en de vochtvreters worden leeggehaald. Ook worden de stuurvlakken van het vliegtuig bewogen en daarna deactiveren ze het vliegtuig opnieuw en pakken hem weer in.

U leest het, de vliegtuigen worden tip top in orde gehouden zodat er kortelings zonder problemen heropgestart kan worden want het mooiste vliegtuig is én blijft een vertrekkend vliegtuig. (bron TUI)