Truineer Nieuws melden?

Veiligheidscel vraagt duidelijkheid aan Sciensano over cijfer, maar krijgt die voorlopig niet

Vanochtend brachten we het cijfer van 32 gerapporteerde besmettingen op 22 mei. Dat bleek uit de cijfers van Sciensano. De veiligheidscel van de stad Sint-Truiden heeft daarop een onderzoek ingesteld, daarin zijn de beschikbare gegevens nagekeken. Hieruit blijkt dat er een afname is van het aantal ziekenhuisopnames. Ook het aantal patiënten dat de Triagepost bezoekt blijft afnemen. Daarom dringen we aan bij de onderzoeksinstelling Sciensano om snel meer duidelijkheid te geven rond de nieuwe cijfers.

“In eerste instantie hebben we gegevens opgevraagd bij het Sint-Trudo Ziekenhuis. De afgelopen week, van 18 mei tot en met 23 mei, waren er in het Sint-Trudo Ziekenhuis 7 nieuwe opnames. 2 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In diezelfde periode is 1 patiënt overleden aan Covid-19. In de triagepost waren er de voorbije week 66 consultaties. Ook hier werd geen enkele patiënt doorverwezen naar het ziekenhuis. Ook in de Triagepost is er geen toename van Covid-19 patiënten vastgesteld. Het medisch labo LKO-LMC in Sint-Truiden heeft de voorbije twee dagen 100 testen binnengekregen waarvan één COVID-19 positief. Deze testen zijn afkomstig van huisartsen en coördinerende en raadgevende artsen uit woonzorgcentra gevestigd in Sint-Truiden”, klinkt het bij de veiligheidscel.

“Daarnaast werd telefonisch bevestigd dat alle recente testen van Truiense patiënten, verwerkt door het federale labo, negatief waren. We hebben namiddag telefonisch contact genomen met de onderzoeksinstelling Sciensano om uitleg en duiding te krijgen van het door hen gelanceerde cijfer van besmettingen op haar grondgebied.”

Geen uitleg voor slechte cijfer
“Helaas kon er geen uitleg gegeven worden, daarom dringt de veiligheidscel van de stad Sint-Truiden aan bij de onderzoeksinstelling Sciensano om zo snel mogelijk de oorsprong van het cijfer te specifiëren, zodat indien nodig de gepaste acties kunnen ondernomen worden. Ook de medische discipline van de veiligheidscel, vertegenwoordigd door dokter Lippens van het Sint-Trudo Ziekenhuis en dokter Haenen van de federale overheid rampenplanning en dringende geneeskundige hulpverlening zijn niet geïnformeerd over het cijfer en zijn zelf vragende partij voor meer duiding.”

Vanmiddag had viroloog Marc Van Ranst het in het VRT Nieuws over een mogelijk “kleine broeihaard” in Sint-Truiden. Bekijk hier de beelden.