Truineer Nieuws melden?

STVV Retro: Gouden Schoen Lon Polleunis viert vandaag 77ste verjaardag

STVV Retro is er één dag vroeger maar dat heeft een reden. Onze beste Kanarie ever, Lon Polleunis, is vandaag jarig (77). Met deze korte terugblik willen we Lon bedanken voor zijn unieke prestaties en hem op deze wijze een mooi verjaardagsgeschenk aanbieden. Op de foto ziet u Lon in het jaar 1968 toen hij als enige STVV-er ooit de Gouden Schoen kreeg.

 1. Lon, officieel Odillon, Polleunis trad in de voetsporen van zijn vader Toine en oom Dor en vierde op 19 jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. In totaal speelde Lon 286 wedstrijden voor STVV en scoorde hierin 89 doelpunten. Samen met Roger Maes is hij topschutter aller tijden van de Kanaries. Het hoogtepunt was het 1965-1966 waarin STVV vice-kampioen werd. Op 3 oktober 1965 was dé match in de geschiedenis van de club met de zege tegen Anderlecht (2-0) voor 23.000 toeschouwers! op Stayen. In juni 1973 vertrok Polleunis naar het ambitieuze RWDM waarmee hij in het seizoen 1974-1975 landskampioen werd en ook 5 Europese wedstrijden betwistte. Lon sloot zijn carrière af bij SK Tongeren in 1977 en was ook nog even trainer van STVV in het seizoen 1991-1992.
  Lon kreeg als eerste STVV-er ooit de Gouden Schoen in 1968. Dat jaar veroverde hij ook zijn eerste cap bij de Rode Duivels en scoorde op 7 april in een vriendschappelijke derby in Nederland (1-2) meteen ook zijn eerste treffer. In totaal speelde Lon 22 interlands en scoorde hierin 10 keer waaronder 2 hattricks tegen Finland en Ijsland. Op het WK in 1970 in Mexico trad Lon aan tegen El Salvador en Mexico maar werd door het gastland uitgeschakeld. Het hoogtepunt in zijn interlandloopbaan was de halve finale op het EK van 1972 toen Lon inviel tegen West-Duitsland en de aansluitingstreffer scoorde (1-2). Commentator Rik De Saedeleer zei na afloop dat de wedstrijd anders was verlopen als Polleunis vanaf het begin had meegespeeld in plaats van Maurice Martens.
  Enkele anekdotes
  – Een vraag, die steeds terugkomt bij een quiz: stond Lon ooit in het doel bij STVV? Het antwoord is ja. In Oostende verving Lon Leon Bosmans in doel maar stond na de rust zijn plaats af aan Michel Van der Loop.
  – In 1970 bood het Spaanse Valencia Lon een contract aan voor 4 seizoenen maar hij weigerde omwille van de slechte buitenlandse ervaring tijdens het WK in Mexico. Lon beseft nu nog steeds dat hij daar een enorme kans liet voorbijgaan.
  – Over zijn transfer naar RWDM: “de Brusselaars dokten nog 5,5 miljoen belgische franken af, ik had net een meniscusoperatie achter de rug en ben op krukken naar Brussel vertrokken, anders had het bestuur mij nooit laten gaan want ik lag nog 2 seizoenen onder contract”

Hieronder ziet u beelden van:

STVV-Standard (3-0) in het seizoen 1964-1965

België-West Duitsland (1-2) halve finale EK 1972 op de Bosuil

https://sporza.be/nl/2016/06/06/ek-1972_-schoppen-tegen-italie-brons-in-eigen-land-1-2669923/