Truineer Nieuws melden?

Museum De Mindere wapent bezoekers met handgel en frangipanes

Het museum van de Vlaamse Minderbroeders, museum DE MINDERE, opent dinsdag 19 mei 2020 opnieuw de deuren voor de bezoekers. Door de genomen veiligheidsmaatregelen kan je met een gerust hart DE MINDERE bezoeken

Museum De Mindere opent 19 mei weer de deuren.
© Museum De Mindere

‘Museum DE MINDERE is een 2.700m2 groot complex. Een groot deel daarvan zijn expositieruimtes. Als bezoeker kan je in DE MINDERE probleemloos de 1,5m afstand bewaren. Je zal met de ontsmettingsgel en de pijlen die de weg wijzen in alle veiligheid een bezoek kunnen brengen. Je hoeft ook geen tickets te reserveren want de toegang tot het museum is gratis. We laten 25 bezoekers per uur toe. Je kan als je dat wenst je bezoek telefonisch aankondigen via 011/67.29.71 of je kan onaangekondigd aan het onthaal komen kijken of het kan. Ook het kinderparcours is aangepast. Niemand, klein of groot, moet iets aanraken en de toegangsdeur kan je met je elleboog of je voet openduwen. Maar de deuren en klinken worden sowieso elke dag ontsmet,’ conservator Christa Engelbosch.

Frangipanes voor de bezoekers

Voor de bezoekers van het museum is er een kleine attentie, een frangipane.

‘Wij zijn blij dat we terug mogen openen en bedanken de bezoekers voor hun bezoek met deze lekkernij. Volgens de legende was Franciscus dol op deze amandelspijskoekjes die Jacoba Van Settesoli speciaal voor hem bakte. Jacoba was een vrome weduwe van een ridder uit een van de grootste geslachten van Rome, de Frangipani. Vandaar de naam Frangipanes,’ conservator Christa Engelbosch.

Stichter Herman Hansen (93) heeft een verjaardagswens

De stichter van museum DE MINDERE, minderbroeder Herman Hansen die zaterdag z’n 93ste verjaardag vierde, vindt het heel belangrijk dat het museum DE MINDERE terug open gaat.

‘M’n wens is dat de inwoners van Sint-Truiden en ook Vlaanderen zich nog meer zouden bewust worden van het rijke religieus verleden van deze stad, waar de minderbroeders en museum DE MINDERE deel van uitmaken. Ik hoop dat de mensen de weg naar het museum vinden en familie en vrienden uitnodigen. Dat de bezoekers geïnspireerd zouden worden door Franciscus van Assisi en door de kunst en het erfgoedmateriaal van het museum. Franciscus was de man die z’n medemens, de dieren en de natuur liefhad. Broederlijkheid en aandacht hebben voor je naaste dat vond hij heel belangrijk. Die boodschap proberen we met DE MINDERE uit te dragen.’

Op 28 augustus 1955 vertrekt minderbroeder Herman Hansen op 28 jarige leeftijd naar Belgisch Congo. In Kolwezi dat deel uitmaakt van de provincie Katanga, helpt pater Herman op vraag van Union Munière gedurende 20 jaar bij de uitbouw van het onderwijsnet voor Europese kinderen.
Informatie

Het museum is elke dag open, behalve op maandag. Nu donderdag, op Onze Lieve Heer Hemelvaart, is het museum van 14u. tot 17u. open. Wil je alvast virtueel kennismaken met DE MINDERE, klik dan op deze link: https://www.demindere.be/virtueelbezoek