Truineer Nieuws melden?

En wat met de horeca? Strijd voor opstart op 8 juni duurt voort

Opstart horeca op 8 juni? Horeca Vlaanderen en deze politici hopen van wel.

© Stockbeeld Pexels.com

Ook al hebben veel restaurants de laatste weken de weg naar takeaway.com en andere afhaalmethodes gevonden, de impact van de lockdown op onze horeca is astronomisch. Horeca Vlaanderen spreekt van een omzetverlies van 3,9 miljard euro voor hotels, restaurants en cafés.

Matthias de Caluwe CEO van Horeca Vlaanderen pleitte deze week nog in HLN voor een opstart op 8 juni.

Op hun Facebookpagina zette ze hun eisen op een rijtje. Zij vragen onder andere extra steunmaatregelen en een blijvende steun voor de zaken die nog niet willen of rendabel kunnen openen.

Horeca Vlaanderen CEO Matthias De Caluwe pleit voor een opstart van de horeca op 8 juni
6% BTW en op restaurant met ecocheques

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez komt met plannen om onze horeca te ondersteunen. Zo wil hij dat de BTW in het algemeen wordt verlaagd naar 6%. Dit zou betekenen voor de sector dat sterke dranken, wijnen en bieren aan 6% BTW onderhevig zouden worden.
Bouchez roept op

Volgens zijn plan zou de horeca zijn sociale bijdrage voor dit jaar niet of gedeeltelijk moeten betalen. Momenteel is het al mogelijk om de betaling van de sociale premies uit te stellen tot december 2020.
Ook wil Bouchez mensen in restaurants laten betalen met ecocheques.

Coronaplan uitgewerkt met lokale uitbaters

Het plan waar onze regering aan sleutelt wordt onder andere samengesteld op basis van de aanbevelingen van lokale ondernemers. Uitbater van ’t Veilinghuis Truienaar Luc Withofs kwam al in de media met zijn plannen voor de horeca. Hij investeerde samen met Jan Withofs een €15.000 in het omvormen van zijn zaak. Op 5 mei vertelde Withofs ons al dat horeca nooit meer hetzelfde zou zijn.

“Ik roep mijn collega’s uit de horeca op, om zich ook voor te bereiden op wat komen gaat. Hygiëne en veiligheid zullen de norm worden. Wij hebben richtlijnen voor onze medewerkers uitgewerkt, voor onze kinderhoek, voor leveranciers en een huishoudelijk reglement. Wij hebben ons plan voorgelegd aan Horeca Vlaanderen, dat dit op hun beurt gaat voorleggen aan de GEES. We moeten herbeginnen vanaf 0.”

Withofs mocht zijn plan voorleggen aan Horeca Vlaanderen.