Truineer Nieuws melden?

Egels slachtoffer van onbekende ziekte

Terwijl wij met Corona te maken hebben, hebben ook de egels te maken met een vreemde ziekte. Ook Animal Rescue vzw kreeg op 4 dagen ruim 17 zwaar toegetakelde egels binnen. Sommige kunnen nog gered worden met antibiotica. Maar een substantieel deel overleeft de ziekte niet. Animal Rescue bellen of de dieren naar een opvangcentrum brengen is de boodschap.

© twitter

Is het een bacterie, een schimmel of een infectie…. onderzoekers zijn er nog niet uit. Maar de ziekte houdt lelijk huis in de egelpopulatie die het door een toename aan afgesloten tuinen al zwaar te verduren kreeg. Wat er wordt vastgesteld: de egeltjes hebben zweertjes, abcessen en opgezwollen pootjes. Door de warmte leggen vliegen er eitjes in en kunnen maden uiteindelijk hun gang gaan. Als de dieren niet tijdig worden behandeld, hebben ze sowieso geen kans. Vandaar dat hulpcentra aan mensen vragen de dieren tijdig binnen te brengen.

“Op vele pagina’s van opvangcentra is te lezen over een massale toestroom van (zwaar) gekwetse egels” vertellen ze bij Anima Rescue. “Ook wij merken dit enorm. Zo kregen we op 4 dagen tijd maar liefst 17 egels binnen om over te brengen naar het opvangcentrum. Voor enkele was het helaas al te laat door de zware verwondingen. De egels komen binnen met zware verwondingen aan poten en gezicht, waarna vliegen hun eitjes erin leggen en de larven er soms werkelijk uit kruipen.  Daardoor verzwakken de dieren snel. Vandaar dat ook snel ingrijpen de boodschap is.”