Truineer Nieuws melden?

Eerst nog mooi weer, maar daar komen de Ijsheiligen

Mooi lenteweer, naar het einde van de week toe is zelfs lokaal 25 graden mogelijk. Maar zondag wordt een keerpunt. De wind draait dan naar het Noordoosten, het koelt flink af, en in de nacht van zondag op maandag is zelfs nachtvorst mogelijk. Toeval, neen. Want de Ijsheiligen kloppen op de deur. Alarmpeil hoog dus voor alles wat met vruchten en bloemen te maken heeft.

© kerknet

Ijsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot en met 15 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden en waarbij onze fruittelers dus hun hart mogen/moeten vasthouden. Na de Ijsheiligen is het tijd voor meer zomers getint weer. Meestal komt dit ook zo uit

Hoe luiden de weersvoorspellingen? Er wachten ons een paar mooie lentedagen, met naar het einde van de week toe lokaal mogelijk 25 graden. Daarna, jawel, volgt een frisse afkoeling. Dat blijkt uit de diverse weercomputers. In de loop van zondag draait de wind al naar het Noordoosten. In de  van zondag op maandag is er zelfs kans op grondvorst. Daar zijn ze dus, de Ijsheiligen, die hun naam blijkbaar weer alle eer willen aandoen.