Truineer Nieuws melden?

Droogte houdt aan. Voorlopig nog geen code rood in Sint-Truiden

Droogte in Limburg blijft aanhouden. In diverse natuurdomeinen werd al code rood voor brandgevaar afgekondigd. Voorlopig is dit nog niet het geval in St-Truiden.

Droogte blijft aanhouden ondanks de paar dagen regen van de afgelopen tijd.
© Stockbeeld Shutterstock

Het pinksterweekend belooft stralend te worden. Volgende week krijgen we zelfs dagen boven de 25 graden. Goed voor zonnekloppers, slecht voor het grondwaterniveau.

In veel Limburgse natuurgebieden werd al code rood afgekondigd wegens de aanhoudende droogte. In deze gebieden wordt het afgeraden om te gaan wandelen wegens brandgevaar.
Sint-Truiden ontspringt voorlopig de dans maar schepen Ingrid Kempeneers verwacht dat ook in onze streek code rood zal komen als de droogte blijft duren.

‘Voorlopig is in Sint-Truiden nog geen sprake van verbod op onnodig waterverbruik. Maar als de droogte aanhoudt kan het wel snel ingevoerd worden.’ Schepen Ingrid Kempeneers.

Ondanks het feit dat Sint-Truiden niet in code rood verkeert, ondervinden onze stadsdiensten toch al problemen door de aanhoudende droogte.

‘Het is zo droog dat we momenteel niets aangeplant of ingezaaid krijgen.’ Schepen Ingrid Kempeneers.

Verhoogde waterfactuur

Ondertussen denkt de Vlaamse regering na over boetes of verhoogde waterfacturen bij overdadig gebruik tijdens droogteperiodes. Dit meldt het Belang van Limburg vandaag in de krant.

Even geleden stond de gemeente Overijse nog letterlijk droog. De watervoorziening was overbelast toen in de streek verschillende mensen tegelijkertijd hun zwembad begonnen te vullen, ondanks het afkondigen van code oranje dat elk niet-essentieel gebruik van water afraadt.