Bars dicht en zelfs te koop, maar sector ligt niet plat

Als er één sector nog altijd nauwelijks perspectief heeft op heropening, dan is het die van de ‘sekswerkers’ wel. Seks op 1,5 meter… moeilijk he. Of het vraagt toch een aparte mindset. Intussen staan velen het water aan de lippen. Ook de bars op de Chaussée d’amour delen in de klappen. Tussen Sint-Truiden en Luik staan er intussen enkelen te koop, waarvan drie op een rij in Brustem. We kregen geen reacties vast. Maar toeval is het natuurlijk niet.

© Philip Kevers

Sedert 17 maart zijn ook sekswerkers zonder werk. Bars en bordelen blijven gesloten. En een datum voor heropening ligt  niet in het verschiet. Logisch. Want als er in één job die zo belangrijke social distance niet mogelijk is, is het deze sector wel.

En inderdaad. Uitbaters, maar vooral veel sekswerkers staat het water aan de lippen. “De meesten zijn terug naar hun thuisland vertrokken”, hoorden we van iemand uit de sector. “Anderen zijn gebleven, maar kunnen of willen niet aan de slag. Al is het een publiek geheim dat er op privé adressen wel nog zgn. diensten worden geleverd. Prive-ontvangst vertegenwoordigt trouwens al jaren een groot aandeel in de sector. Bareigenaars, die streng worden gecontroleerd, zien dat met lede ogen toe. ”

In Dag Allemaal zei Vlaanderens bekendste sexwerkster ‘Hot Marijke’ al net hetzelfde. Zelf zal ze pas opnieuw opstarten als er een vaccin is, verklaart ze. Maar de rest van haar interview komt op het volgende neer: geen activiteit in rosse buurten en bars, want die zijn natuurlijk makkelijk te controleren. Maar voor privé-ontvangst liggen de zaken natuurlijk anders. Daar gaat het gewone leven misschien niet meteen zijn gang, maar het is ook niet zo dat de sector helemaal plat ligt.