Truineer Nieuws melden?

Zorgbedrijf koopt vernevelaars voor ontsmetting WZC

Het coronavirus is de laatste weken hevig te keer gegaan in de woonzorgcentra, zo ook in Villa Rosa en ’t Meiland. Het virus heeft een enorme impact op de werking en in het bijzonder op het fysieke en emotionele welzijn van bewoners en medewerkers. Het zorgbedrijf is niet bij de pakken blijven zitten en heeft vier vernevelaars aangekocht om bewonerskamers, andere ruimtes en beschermingsmateriaal op een professionele manier te desinfecteren” aldus voorzitter Pascal Monette.

Een innovatief Limburgs concept

Het is een innovatief systeem dat onder meer al in ziekenhuizen en de voedingssector wordt gebruikt. Bovendien is het een duurzame investering waarbij Zorgbedrijf Sint-Truiden inzet op het verhogen van de veiligheid en de hygiëne voor bewoners en personeel, een belangrijke factor te meer omdat beide woonzorgcentra zwaar getroffen zijn door het coronavirus. Ook toekomstgericht blijft voorzichtigheid geboden en zal deze aankoop zijn nut hebben.

Woonzorgcentra Villa Rosa en ’t Meiland in Sint-Truiden starten vandaag met ruimtedesinfectie en ontsmetting van hun beschermingsmaterieel, uitgevoerd door eigen personeel. Het idee komt van ing. Robin Severi uit Alken en is een Limburgs concept waarbij een industriële hogedrukpomp met ventilator wordt ingezet om een nevel te verspreiden in ruimtes waarbij zowel alle oppervlakten alsook de lucht ontsmet wordt van het coronavirus. Het product – Ag+H2O2 – wordt gemaakt in Genk door ROAM Technology en de machines worden aangepast in Tongeren.

Deze nieuwe methode heet VVSSHP of Ventilated Vapour Silver Stabilized Hydrogen Peroxide d.w.z. dat wij stabiel zuurstofwater in de gasfase verspreiden in ruimtes via injectors en ventilering” aldus ing. Robin Severi.

Kamers zijn terug beschikbaar binnen het uur!

Het is het bedrijf Ag+H2O2 uit Tongeren die met deze vernieuwende ontsmettingsmethode woonzorgcentra wil helpen om het coronavirus te stoppen. Via deze vernevelingsmethode met zeer kleine sproeiers kunnen ruimtes snel en efficiënt ontsmet worden. Ook het verluchten van woonkamers na desinfectie neemt nauwelijks tijd in beslag door de krachtige luchtzuiveringsventilator.

Omdat wij werken met een biocide dat goedgekeurd is door FOD Volksgezondheid kunnen wij garanderen dat niet enkel het Covid-19 virus wordt vernietigd, maar ook bijvoorbeeld MRSA (ziekenhuisbacterie) en de vorige virusuitbraken veroorzaakt door SARS en MERS worden afgedood met minimum 99.999..  Ook bacteriën zoals Legionella en E. coli worden snel verwijderd, inclusief algen, schimmels” vervolgt ing. Robin Severi zijn toelichting. 

Zilver Zuurstofwater?

Waterstofperoxide of H2O2 is al jaren bekend als bleekmiddel of als zuurstofwater. Dit superwater heeft een nadeel: het is instabiel waardoor het product slechts een maand houdbaar is. Daarom wordt Ag+H2O2 ingezet of zilver-gestabiliseerd H2O2 om een snellere en blijvend actieve ontsmetting te bekomen. Hierdoor kan je met zeer lage veilige concentraties het product inzetten voor algemene desinfectie van complete ruimtes.

Zelfs de mondmaskers, gezichtsvizieren, schorten, poetskarren, … kunnen in de ruimte blijven en worden mee ontsmet” beaamt Pascal Monette.

De homologaties van dit uniek product maken dat het geschikt is als virucide, bactericide, fungicide en om biofilm te verwijderen.

 Zelf ontsmetten!

Deze vernevelingmethode is een eenvoudige manier om een volledig gebouw te ontsmetten en kan zowel binnen als buiten ingezet worden. De lucht inclusief alle voorwerpen en apparaten, deurklinken, … worden ontsmet zonder enig nadelige corrosieve werking te veroorzaken. Het personeel krijgt een interne opleiding om de machine te hanteren. Het toestel zal in een eerste fase vooral ingezet worden om de kamers besmet met Covid-19 op professionele wijze te desinfecteren en opnieuw veilig te maken voor bewoner en personeel.

Met deze aankoop kijken we toekomstgericht en willen we van de woonzorgcentra opnieuw een warme en veilige thuishaven maken” besluit voorzitter Pascal Monette.