Truineer Nieuws melden?

WZC weigerachtig over bezoek in deze tijden

Dat de nationale Veiligheidsraad gisteren het licht op groen zette voor bezoek aan woonzorgcentra, wordt in de sector niet op gejuich onthaald. Vlaams Minister Wouter Beke vraagt uitstel. Er zijn burgemeesters die een stokje voor de deur steken. Intussen zegt Zognet-Icuro dat 300 WZC in Vlaanderen overkoepelt neen. In Triamant, Home Elisabeth, Villa Rosa en ’t Meiland zeggen ze ook alvast neen, minstens tot 3 mei.

© twitter de bibliotheek aan de vliet

Terwijl de nationale veiligheidsraad gisteren kwam aandraven met de toelating om bezoek aan bejaarden in woonzorgcentra toe te laten, weliswaar onder strikte voorwaarden, vielen ze in sector zelf uit de lucht, en reageerden ze zelfs boos. “Net op de plek waar het brandt een versoepeling aankondigen, is net een brug te ver. We zijn nog aan het testen. We zijn nog gezonde en besmette mensen aan het scheiden. Het is werkelijk alle hens aan dek om alles goed geregeld te krijgen en de mensen de nodige vezorging en aandacht te geven. Daar nu een bezoekregeling aan toevoegen is van het goede teveel. Wie gaat die organisatie op zich nemen? Hoe gaan we dat op dit moment op een veilige manier georganiseerd krijgen? We begrijpen trouwens niet waarom we in deze nooit zijn geconsulteerd.” Het is nu aan gewesten, gemeentes en WZC zelf om een beslissing te nemen in deze. Dat kan in blok, dat kan per gemeente, dat kan zelfs per rusthuis zelf. In Triamant, Home Elisabeth, Villa Rosa en ’t Meiland kan het alvast niet, wat Sint-Truiden betreft. Vermoedelijk zullen ook alle andere WZC volgen.