Truineer Nieuws melden?

Tijdelijk werklozen kunnen met uitkering aan slag in fruitsector

Goed nieuws voor de fruitsector. Tijdelijk werklozen mogen er aan de slag met behoud van 75% van hun tijdelijke werkloosheidsuitkering. Hilde Vautmans, die de kar mee duwde, legt uit.

© FB JE

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) reageert erg tevreden: “Dit is een zeer belangrijke beslissing, en zeker voor de land- en tuinbouw. Daar kampt men met een enorm tekort aan arbeidskrachten omdat het merendeel van de buitenlandse seizoensarbeiders ons land niet kunnen bereiken. Daarom is het cruciaal om op een andere manier werkkrachten te vinden om de oogst en pluk rond te krijgen. Dit acuut personeelstekort geldt evenzeer voor andere belangrijke sectoren, zoals supermarkten of bakkers.

Naast het loon dat tijdelijk economisch werklozen zullen bijverdienen door hun nieuwe job, zullen ze 75% van hun tijdelijke werkloosheidsuitkering kunnen behouden.

Enerzijds kunnen deze knelpuntsectoren nu geholpen worden door nieuwe arbeidskrachten, en anderzijds kunnen economisch werklozen van eigen bodem hun steentje bijdragen én er nog een mooie som aan overhouden ook. Mensen hebben niet voor economische werkloosheid gekozen, maar zij die willen werken of bijklussen, moeten we aansporen en belonen. Daarom heb ik de afgelopen weken sterk geduwd om dit dossier er federaal door te krijgen”, vervolgt Vautmans.

Werkzoekenden en landbouwers kunnen op de website helpdeoogst.be terecht voor vacatures in de land- en tuinbouw.

Ik zou graag een oproep willen lanceren om solidair te zijn in onze streek. We weten dat Belgen niet meer zo vertrouwd zijn om te gaan helpen tijdens de pluk, maar in deze uitzonderlijke tijden wil ik graag beroep doen op jullie solidariteit zodat onze heerlijke producten geplukt en geoogst kunnen worden”, besluit Hilde Vautmans.