Truineer Nieuws melden?

STVV Retro: wat is er van ………….Stef Agten en Marc Wilmots?

Dertien seizoenen lang (van 1974 tot 1987) verbleven de Kanaries in het vagevuur van tweede klasse. Het seizoen 1986-1987 was het eindelijk bingo met een hoofdrol voor het spitsenduo Stef Agten en Marc Wilmots. De titelstrijd tussen STVV en Winterslag verliep bijzonder spannend maar de geelblauwen trokken aan het langste eind. Achtduizend fans reisden mee naar Sint-Niklaas om de titel in de wacht te slepen. Het seizoen erna, het eerste in de hoogste klasse, kon STVV zich makkelijk handhaven en deed haar traditie van ‘giant killer’ alle eer aan. Club Brugge beet op Stayen in het zand (2-1) met twee treffers van Marc Wilmots, en Stefke Agten schreef geschiedenis in het Astridpark (0-1).

Stef Agten (57) vormde een perfect duo met Marc Wilmots want onder zijn vleugels kon de jonge Wilmots rustig doorgroeien in tweede klasse maar dat was ook voor andere jongeren zo zoals ondermeer Danny Boffin. De blonde robuuste spits belandde via Hechtel-Eksel, Diest en Waterschei midden 1985 bij STVV. Twee keer werd Stef (seizoenen 1985-1986 en 1986-1987) uitgeroepen tot meest verdienstelijke Kanarie. Die verkiezing kwam er vooral door zijn ongebreidelde inzet en torinstinct wat het Haspengouwse publiek enorm smaakte. Agten is nog steeds bekend voor zijn memorabele treffer bij de winst op Anderlecht op 24 oktober 1987 (0-1) maar wij kozen toch voor zijn 2 schitterende doelpunten in Winterslag die zéér belangrijk bleken voor de uiteindelijke promotie. Na drie seizoenen bij STVV vertrok Stef in juni 1988 naar Gent, later speelde Agten ook nog Beerschot en zelfs bij provinciale ploegen zoals Cobox en Brustem. Stef werkt al jaren bij de posterijen, is gehuwd met kleuterjuf Conny en woont in Brustem.

Marc Wilmots (51): eerst een anekdote, zijn transfer van Jodoigne naar STVV werd door vader Leon, veekoopman, op de Veemarkt van Sint-Truiden geregeld zonder dat zoon Marc er iets van af wist. Als 16 jarige vierde Marc zijn debuut tegen Tongeren met de befaamde horlogeperikelen. Het seizoen erna, dat van de promotie, viel Marc tijdens de eerste competitiewedstrijd in de tweede helft in tegen Waterschei en maakte een dubbele achterstand ongedaan in de slotfase (2-2). Willie veroverde een basisplaats en werd topschutter in 2de klasse met 22 doelpunten. Na één seizoen eerste klasse trok Marc naar KV Mechelen en werd er landskampioen. Na drie seizoenen koos Wilmots voor Standard, waarna zijn meest succesvolle periode bij Schalke 04 volgde. Hier kreeg hij de bijnaam van ‘Kampfschwein’. In Gelsenkirchen veroverde Wilmots de Uefa-beker. Ne een mislukt seizoen bij Bordeaux sloot Marc zijn carrière af bij de Köningblauen in 2003. Als trainer was Wilmots aan de slag bij Schalke 04, STVV, de nationale ploegen van België, Ivoorkust en Iran, waar zijn contract dit jaar werd ontbonden. Marc behaalde 70 caps waaronder de memorabele 1/8ste finale (WK 2002) tegen Brazilië, zijn kopbaltreffer werd ten onrechte afgekeurd door de later verguisde ref Prendergast.

Winterslag-STVV 1-2 (1986-1987)
2x Agten
St.Niklaas -STVV 0-4 (1986-1987)
2x Wilmots,Coenen, Iliaens

STVV-Club Brugge 2-1 (17/10/87) 14.500 toeschouwers
2x Wilmots