Truineer Nieuws melden?

STVV Retro: wat is er van ……Kurt Morhaye en Peter Van Houdt?

In de periode 1994-1995 maakten twee Truiense toptalenten hun opwachting in de A-kern. Hiervoor hadden beiden, als kwieke vlotscorende spitsen, reeds naam en faam gemaakt met de Uefa-junioren. Trainer Guy Mangelschots, die de beide youngsters op de jeugdvelden meermaals aan het werk zag, was meteen onder de indruk van hun klasse. Tegen RWDM (10 september1994) kreeg Peter Van Houdt als 17-jarige zijn eerste speelminuten bij de Kanaries, een jaar later in Antwerp (15 mei 1995) was het de beurt aan Kurt Morhaye.

Foto: Panini

Kurt Morhaye (43), een echte Truienaar, doorliep alle jeugdreeksen en speelde 89 wedstrijden in eerste klasse. Met een belangrijk doelpunt tegen Moeskroen (1-0) in april 1998 behoedde Kurt de Kanaries dat seizoen voor de degradatie. Kurt verliet in de zomer hierna STVV voor Germinal Ekeren en kwam er in een ploeg terecht met ondermeer Sonck, Severeyns en Hofmans. De blonde spits speelde er enkele Europese wedstrijden tegen ondermeer Sarajevo en Servette Genève. Na Germinal was Kurt actief bij Beerschot maar werd op het Kiel afgeremd door blessures. Met KVV Heusden-Zolder dwong hij na drie seizoenen de promotie af naar de hoogste klasse en kegelde Racing Genk uit de beker. KVK Tienen, KSK Tongeren, KVK Wellen en Bilzen waren zijn laatste clubs. Morhaye deed ook mee aan het WK voor U-20 in Maleisië. Op dit ogenblik is Kurt ijsbereider in het ijssalon ‘Melone’ op de Tongersesteenweg in Hoeselt.

Peter Van Houdt (44), werd reeds snel opgemerkt bij Herk Sport als supertalent. In zijn eerste periode (1994-1996) bij STVV scoorde Peter 12 doelpunten. Met Roda JC (1996-2000) kende Van Houdt zijn hoogtepunt met 42 treffers, won er 2 keer de Nederlandse beker en speelde ook 3 keer Europees. Peter vormde er, toen nog op Kaalheide, een perfect duo met Bob Peeters. Daarna volgde een Duitse periode met Borussia Mönchengladbach en MSV Duisburg waarmee hij telkens de promotie naar de Bundesliga wist af te dwingen. In zijn tweede periode bij STVV (2006-2008) scoorde de Herkenaar nog 12 keer maar na een zware knieblessure in 2008 vertrok Van Houdt naar Club Luik en voetbalde ook nog voor Kermt-Hasselt waarna hij een trainerscarrière begon bij ondermeer Herk Sport, KVK Wellen, RC Hades en ASV Geel. Bij de Kempense club moest hij in januari noodgedwongen stoppen omwille van financiële moeilijkheden bij de club. Van Houdt verwierf 6 caps en viel in extremis af voor het WK in 2002. Peter is al enkele jaren actief als zelfstandige in de tuinsector en woont in Alken.

STVV-Lierse 3-1 1995-1996 1-0 Morhaye 2-0 Coenen 3-0 Dierickx