Truineer Nieuws melden?

Plannen voor geveltuinen

Ze worden al langer gevraagd, al langer beloofd, en mogelijk komen ze er nu echt: geveltuinen in de straten van Sint-Truiden. Groen Sint-Truiden zal er alvast zijn schouders onder zetten.

© K.Herck

Veel  gemeenten in Limburg (Hasselt, Bree…) doen alles voor vergroening van hun woonkernen: ze planten straatbomen aan en moedigen ook de aanleg van geveltuintjes aan door de inwoners. Zo heeft bijvoorbeeld in Bree schepen voor groen Rudi Cober (N-VA) samen met zijn dienst een uitgebreide infobrochure verspreid om burgers hierrond  aan het werk te krijgen.

Peter van Dam, raadslid van Groen: “Ook Sint-Truiden heeft geveltuinen in zijn bestuursakkoord staan en in het volgende week goed te keuren klimaatactieplan. Een beetje laat voor deze lente, maar ruim op tijd om op grote schaal te realiseren tegen volgend voorjaar.”

Tot nu toe moet je in Sint-Truiden een echte omgevingsvergunning aanvragen voor gevel- en tegeltuintjes, met een heus digitaal plan, iets dat eerder ontradend werkt. Binnenkort komt daar wellicht verandering in met een eenvoudige lijst van wat kan en wat niet, en een meldingsplicht, zoals dat nu bijvoorbeeld in Antwerpen geregeld is.

“Hopelijk zal de stad zelfs helpen bij de aanleg met advies en het plaatsen van klimsteunen, zoals in Hasselt, en wie weet, een subsidie om nog meer burgers over de streep te trekken. Groen dringt hier al lang op aan, net als de Truiense Milieuraad en de Klimaatkoepel”, vult Kenny Herck, voorzitter van Groen Sint-Truiden, aan.