Truineer Nieuws melden?

Opinie Dr. Sven Bamps: stel noodzakelijke zorgen niet uit

“Corona-angst bij niet-Corona-patiënten: vele patiënten stellen dringende en semi-dringende onderzoeken en behandelingen uit … “à la tête du client en vaak naar eigen goeddunken” …. een gezondheidszorgconsumptie, door angst aan banden gelegd. “Stel uw noodzakelijke zorg niet uit”, luidt de boodschap van dr. Sven Bamps.

© S. Bamps

Dr. Sven Bamps
Neurochirurg St. Trudoziekenhuis (Sint-Truiden) & Jessaziekenhuis (Hasselt)
Ziekenhuisnetwerk Zuid-West Limburg

Sinds de Coronapandemie een drietal weken geleden ons maatschappelijke leven deed stilvallen en onze gezondheidzorg als een verslavende drug bedwelmde zijn de gevolgen momenteel overduidelijk zichtbaar: lokale, supraregionale en universitaire ziekenhuizen zijn COVID-19-centra geworden, artsen-specialisten zijn omgeschoold tot Corona-artsen en de quasie volledige basisgezondheidzorg van weleer staat op een laag pitje.

Wachtzalen, dokterskabinetten en spoedgevallendelen voor niet-Corona-gerelateerde problemen zijn bijna verlaten. Er bestaat bijna geen andere urgentie meer dan Corona. Hartinfarcten, beroertes, onhoudbare (rug)pijnen en (al dan niet zware of invaliderende) verlammingsverschijnselen verminderden drastisch in aantal.

Pijnen en kwaaltjes die voor U vroeger o zo dringend waren vervaagden naar de achtergrond … . Een logische evolutie gezien U, als patiënt en cliënt van onze gezondheidzorgeconomie, de logische afweging maakt tussen dat wat voor U het belangrijkst is: Uw kwaal / Uw comfort / Uw nu aan banden gelegde functionaliteit of Uw leven dat nu door een soort van Corona-angst wordt overschaduwd. Een Corona-angst die U overneemt.

U en ik … we lijken wel bedwelmd door het virus dat blijkbaar, naast gevaarlijke luchtwegverschijnselen en ademnood, ook in staat is om een diepe angst teweeg te brengen om het ziekenhuis, voor U “onze gezondheidswinkel”, te betreden.

U blijft er liever weg …. dat zien we en dat begrijpen we. U stelt, voor een gedeelte op onze vraag en op vraag en aanraden van onze overheid waarvoor onze dank, Uw niet “levensbelangrijke en superdringende” behandelingen uit en U maakt plaats voor de zorg voor zwaar zieke Coronapatiënten. U bent nobel en solidair.

Maar vergeet niet dat U, ook wanneer U hopelijk niet door Corona getroffen bent of wordt, Uw zorg op een bepaald ogenblik ook nodig zal hebben. Vergeet niet dat hetgeen wat 3 weken geleden als “niet dringend”, “niet urgent” of als “niet levensbelangrijk” geacht werd dat ondertussen wel “dringend” kan geworden zijn. Vergeet Uw eigen niet-Corona-spoedgeval niet en blijf niet bij de pakken zitten uit ziekenhuisangst.

Verlies Uzelf niet in Uw nobelheid en stel Uw “niet-Corona”- zorg niet té lang uit en laat U niet volledig bedwelmen door Corona-angst.

Dat wat vroeger een dringend of semi-dringend probleem was is dat wellicht nu nog steeds. Het is misschien niet zo dringend als een naar adem happende zwaar zieke Coronapatiënt maar Uw mogelijke beroerte, Uw mogelijk onderliggend hartprobleem of Uw krachtverlies blijven belangrijk. Ze blijven dringend of semi-dringend en ze blijven onze zorg.

Vraag raad aan Uw huisarts of Uw arts-specialist bij twijfel. U bent baas over Uw eigen gezondheid maar Uw gezondheid is een, met en door ons, gedeelde verantwoordelijkheid.

Uw arts en Uw ziekenhuis zijn nog steeds veilig en U bent nog steeds welkom!