Truineer Nieuws melden?

Nationaal Crisiscentrum: katoen voor mondmaskers is oke

Algemene opluchting: katoenen mondmaskers zijn oké. Andere stoffen mondmaskers ook, als de dichtheid maar is gegarandeerd. Dat zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de dagelijkse persconferentie nadat er bij Steden en Gemeenten onrust was ontstaan.

Er was nogal wat commotie ontstaan nadat katoenen mondmaskers in vraag werden gesteld, niet alleen bij de gebruikers, ook bij de gemeenten die ze met pakken hadden besteld. Van Gucht, viroloog van dienst, zorgt voor opluchting.

“We moeten altijd kijken naar het algemene principe”, aldus Van Gucht. ” Het weefsel moet voldoende dicht zijn zodanig dat het zo veel mogelijk druppels kan tegenhouden. Tegelijkertijd moet het ook nog op een comfortabele manier de ademhaling toelaten. Dus het is die balans tussen dichtheid van het weefsel en toch nog een vlotte ademhaling toelaten, die moet bewaakt worden. Ook belangrijk is dat het om een stof gaat die we op een hoge temperatuur, minstens 60 graden dus, kunnen wassen zodat we het virus kunnen doden”, aldus Van Gucht. Nog volgends Van Gucht kan het met katoen of met een andere stof.

Tweelagig is voldoende, al dan niet met een ruimte voor een filter tussenin, maar dat laatste is geen noodzaak. Daarnaast blijft het belangrijk om de regelmatig de handen te wassen. Handhygiëne en voldoende afstand houden zijn de belangrijkste basisregels.