Truineer Nieuws melden?

Mondmasker: Ja of neen? Truiens dokter Jan Vanderkerken zegt ja

Wat we aan deze crisis voor altijd gaan onthouden is de saga rond de mondmaskers. Eerst was er geen stock door besparingen. Daarna was er de ‘niet’-levering van 5 miljoen maskers. Dan zijn er nog de experten die eerst bij hoog en laag beweerden dat het dragen van een mondmasker voor niks nodig was. Ondertussen wordt het dragen van een mondmasker in veel landen verplicht en vertellen experten dat het dragen van mondmaskers op plaatsen waar we veel mensen tegenkomen beter is tegen de verdere verspreiding van het virus. Wat doe jij? Lees hieronder wat Truiens dokter Jan Vanderkerken ervan zegt.

© Jan Vanderkerken

We lazen tegenstrijdige berichten in de media.
“Stad Jena verplicht zelfgemaakte mondmaskers”
“10 procent is besmet met coronavirus zonder het te weten”
“Mondmasker dragen op straat heeft geen zin”
“Mondmasker verplicht in Wuhan”
Wat gaan we nu doen met onze zelf gemaakte mondmaskers?
“Intussen zijn er duizenden zelf gemaakte mondmaskers. Maar weinigen durven ze te dragen. Sjaals daarentegen… . Gelukkig wonen we in een vrij land (?). En het dragen van een mondmasker is wat mij betreft – in Coronatijd – uw eigen keuze. In Jena is het intussen verplicht.”

“Thuis draag ik géén masker (zolang ik niet ziek ben). Bij het joggen of wandelen ook niet.
Wel als ik naar de winkel, het postpunt of de apotheek ga. Ook op weg naar het werk: kortom als social distancing (intussen al van 1,5 naar 2 meter gegaan ) moeilijk is. Het moet dan ook nog es van ‘twee kanten komen’. Daarom : #wearingiscaring”

Is het dragen van een mondmasker dragen gevaarlijk?
“Dat klopt als je er aan zit te frunniken, het de hele tijd op en afzet en het meerdere dagen aandoet. Dat is niet de bedoeling.
Als ik beslis er een te dragen, doe ik het aan voor ik de voordeur uitga. Tot ik terug thuis ben. Als ik het snel -snel aandoe voor ik een winkel binnenga, is het geen succes. Ik voel me bekeken en het knopen gaat niet vlot. Daarom doe ik het nu in alle rust voor de spiegel. Thuis gaat het in een (was)mandje en ik kom daarbij niet aan de voorkant. Ze gaan in de kookwas na één keer gebruik. Ik heb er dan ook verschillende. We gooien maskers ook niet op straat!

Ik ben er van overtuigd dat we met mondmaskers onze economie terug op de rails kunnen helpen. Mondmaskers zijn vandaag echter nog niet ‘bon- ton ‘. In Jena echter wel. ”

Welk advies krijgen ontslagen COVID19 patiënten?
“Uit het ziekenhuis ontslagen COVID 19 patienten krijgen advies (19 maart) om anderen te beschermen door mond en neus af te schermen in aanwezigheid van anderen. Dit mag met sjaal, doek of herbruikbaar stoffen masker gezien gebrek aan reguliere mondmaskers.
Dus laat die naaimachines maar draaien, mensen, en gebruik zelfgemaakte maskers tot u aan ‘reguliere’ maskers raakt.”