Truineer Nieuws melden?

Gaan we Moederdag opschuiven van zondag 10 mei naar zondag 17 mei?

Elke tweede zondag van mei wordt in ons land traditioneel Moederdag gevierd met uitzondering van Antwerpen waar dit op 15 augustus is. Welnu, de Nationale Veiligheidsraad kondigde vrijdag aan dat alle winkels, waaronder bloemenwinkels, vanaf 11 mei opnieuw mogen openen. Dat vinden velen ongelukkig, aangezien Moederdag op 10 mei valt. Vlaamse minister-president Jambon stelt nu voor om Moederdag met één week op te schuiven naar zondag 17 mei. De vraag is alleen wie kan hierover een beslissing nemen? Voor de Truiense handelaars zou dit alvast een opsteker zijn in deze moeilijke tijden.

Even nog dit: de geschiedenis van Moederdag begint in Amerika. Anna Jarvis (1864 – 1948), een alleenstaande lerares uit Philadelphia is in 1914 met Moederdag begonnen. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden.Toen haar eigen moeder in 1905 overleed op de eerste zondag in mei heeft zij het jaar daarna op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder een General Memorial Day of All Mothers georganiseerd. Anna Jarvis wilde toen elk jaar opnieuw perse een vereringsdag voor moeders organiseren. Zij heeft alles op alles gezet om dat voor elkaar te krijgen. In 1914 lukte het haar om van Moederdag een officiële feestdag te maken. Hiermee was officieel de geschiedenis van Moederdag begonnen.