Truineer Nieuws melden?

Exitstrategie van horeca wordt voorbereid

Overal in Europa, behalve in Zweden, bleven restaurants en cafés de afgelopen maand(en) gesloten. Verschillende landen kijken intussen voorzichtig vooruit en stellen hun exitstrategie voor. Bediening op terras en maximale bezetting van 30% lijkt de eerste norm te worden. Om enigszins rendabel te zijn wordt er hier en daar geopperd om de losse terrassen uit te breiden.

© Truineer.be

Ook in (een deel van) Spanje mogen de terrassen binnenkort opnieuw open. Een eerste belangrijke datum is 4 mei. Op het Spaanse vasteland betekent dat dat restaurants opnieuw afhaalmaaltijden mogen aanbieden, op de eilanden is dit het startschot van het terrasjesseizoen. Cafés en restaurants mogen er klanten bedienen op het terras, met een maximale bezetting van 30 procent. Op 11 mei kunnen ook de Spanjaarden op het vasteland voor het eerst in bijna 2 maand buitenshuis iets gaan drinken. Tegen eind juni wil het land van start gaan met het ‘nieuwe normaal’.
Italianen moeten nog wat langer geduld hebben. Daar mogen cafés en restaurants op 1 juni de deuren opnieuw openen. Al wordt het wachten er al iets eenvoudiger vanaf 4 mei, want vanaf dan mogen restaurants er starten met een afhaalservice.
In de rest van Europa moet de horeca nog even wachten op een exacte datum voor heropening. In eigen land is er vermoedelijk ten vroegste vanaf 8 juni een heropening van de horeca.