Truineer Nieuws melden?

Coronacijfers België veel accurater dan in andere landen

Uit een onderzoek va The New York Times blijkt  dat België samen met Zwitserland en Zweden het land is waar het verschil tussen oversterfte en gerapporteerde doden het minst groot is. “Dat bewijst meteen dat heel wat landen en steden de overlijdens door COVID-19 zwaar onderschatten”, luidt het

© twitter

De New York Times besteedt vandaag veel aandacht aan die cijfers. Als je de berekening van die drie landen doortrekt naar andere landen, waar er anders wordt gerekend, dan kom je uit op heel andere cijfers waarbij Spanje een oversterfte heeft van 66%, Engeland en Wales 33%, en Nederland bijvoorbeeld ook 33%. New York staat als stad helemaal bovenaan met 298%. Nota bene, in België bedraagt de oversterfte 25%.

Nog opvallende cijfers: in Spanje zouden 7300 overlijdens niet meegerekend zijn, in Engeland en Wales 6300, in Frankrijk 2500, in Nederland 1900. In Belgie is het verschil tussen het oversterftecijfer en het aantal gerapporteerde overlijdens amper 700 zijn. Hieruit blijkt nogmaals dat Belgie bijna alles rapporteert.

New York Times vestigt er wel de aandacht op dat het gaat om een voorzichtige berekening.

Lees meer in cijfers en grafieken: HIER