Truineer Nieuws melden?

Truiense Queenie van crèche BabyBabelouba slaat noodkreet

De Truiense Queenie Vanswijgenhoven van BabyBabelouba slaat op haar Facebook een noodkreet en richt zich tot Wouter Beke. Tegenstrijdige beweringen: hou uw kind thuis, maar de crèches moeten verplicht openblijven én de ouders moeten doorbetalen. Fouten in beslissingen en slechte communicatie. Wij helpen graag om dit hiaat zo spoedig mogelijk recht te trekken? Lees hieronder haar betoog.

© Queenie

Geachte heer Minister Beke,

Beste Wouter,

Graag duidelijkheid want wij weten het niet meer, HELP!

8 jaar geleden begon ik met veel passie een kindercrèche, die ondertussen stapsgewijs is uitgebouwd tot een crèche met naschoolse kinderopvang, huiswerkbegeleiding, dagelijks vers eten en een individuele aanpak in een lerende omgeving waarin het kind centraal staat. We zijn ondertussen met 6 personen die dagelijks gepassioneerd bezig zijn met het vormen van de oogappels van vele ouders. Degene die morgen in onze maatschappij het verschil zullen moeten gaan maken!

Ik spreek hier niet enkel voor mijn specifieke situatie (ik geef nog even mee dat we een privé crèche zijn en dus niet kunnen terugvallen op een vangnet van subsidies) maar durf voor vele kinderdagverblijven en opvanginitiatieven in onze sector spreken.. Ook wij staan in de frontlinie omdat jullie als overheid ons verplichten open te blijven. Zodat we het mogelijk maken dat de meest belangrijke beroepen hun levensbelangrijke taken kunnen uitvoeren ten dienste van de vele behoevenden.. terwijl wij vol liefde zorgen voor hun kinderen. We hebben hier alle begrip voor en de bijkomende risico’s nemen we erbij om zo op onze beurt ons steentje bij te dragen. De theoretische aanbevelingen zijn duidelijk : hou 1,5 meter afstand, bedek je mond, ontsmet de handen regelmatig, vermijd contacten zoveel mogelijk.. voor ons geldt echter de praktijk.. ververs maar eens een pamper en geef maar eens eten aan een van de ukkepukken rekening houdende met deze aanbevelingen.. sorry dat is gewoon onmogelijk in de praktijk en daar staan wij dagelijks in!

Zoals iedereen zitten ook wij met heel wat vragen maar de berichtgeving van de laatste dagen wekt enorme frustraties op. Hierbij twee voorbeelden : er werd ons op 16/3 informeel meegedeeld dat naar alle verwachting alle opvang en scholen zouden sluiten op 17/3 om 18u… Groot is onze verbijstering wanneer we ’s avonds via de verschillende nieuwskanalen vernemen dat crèches en scholen verplicht open dienen te blijven. Vandaag ontvangen we het bericht dat er niets verandert aan de huidige regeling ivm de respijtdagen (dagen dat de ouders niet moeten betalen voor onvoorziene afwezigheid..dit zijn er zo een 20 per jaar waarvoor we dus sowieso voltallig personeel moeten voorzien.. terwijl er geen inkomsten tegenover staan). Namiddag vernemen we plots via Kind & Gezin : 1) hou je kinderen zoveel mogelijk thuis en 2) de regel van de respijtdagen vervalt, afwezigheden in de periode van 14/3 tot 6/4 tellen dus niet mee in deze berekening (dus verdubbeling!). We worden anderzijds wel verplicht om open te houden! Twee maal staat dit haaks op de eerdere berichtgeving. We hebben dadelijk gecommuniceerd met al onze ouders (zoals steeds), wanneer dan blijkt dat enkele uren later het tegenovergestelde waar blijkt te zijn… we kunnen de grote frustraties en vragen van de ouders terecht begrijpen! Ons kost dit weer heel wat extra tijd om op alle vragen te antwoorden..

We werken met 6 gemotiveerde en gepassioneerde mensen die we voltijds in dienst moeten houden terwijl we vandaag op 20% zitten van onze normale aantallen… Wanneer dit zo verder gaat is het gevolg erg duidelijk.. een onvermijdelijk faillissement en wanneer de economie wat zal herpakken heb je er een immens probleem bij want mensen geraken niet aan het werk omdat hun kinderen geen opvang hebben. Jullie vragen enerzijds een immense inspanning van onze mensen maar trekken dan de financiele strop ook nog eens dicht en geven onduidelijke aanbevelingen, waar is de logica? Er zou nadien compensatie komen maar ik kan u zeggen dan zal het te laat zijn, dit is financieel niet houdbaar!

We stellen ons erg flexibel op en proberen ons personeel gemotiveerd te houden maar trop is teveel…

Een bezorgde, gepassioneerde crèche uitbaatster