Truineer Nieuws melden?

STVV Retro: wat is er van… Désiré Mbonabucya?

Eén van de grootste publiekslievelingen op Stayen was ongetwijfeld Désiré Mbonabucya (43). De Rwandese spits werd in 1995 door KV Mechelen aangetrokken, dat hem twee seizoenen later liet vertrekken naar het Turkse Gaziantepspor. Daar werd hij na Georghe Hagi uitgeroepen tot beste voetballer van de competitie. STVV sloeg Mbonabucya aan de haak na financiële problemen bij Gaziantepspor, een fantastische transfer.

© Désirée

Scoremachine
Zijn transfer was echt een schot in de roos want van 2000 tot 2004 scoorde Désiré liefst 50 keer voor de Kanaries. Elk doelpunt op Stayen werd gevierd met het toepasselijke liedje van Gilbert Becaud ‘Désiré’. Na een seizoen bij Heusden-Zolder in 2de klasse keerde Mbonabucya terug. In het seizoen 2005-2006 scoorde hij nog 10 keer maar een zware operatie aan de rechterknie in november 2006 was meteen het einde van zijn carrière als profvoetballer want door zijn kruisbandletsel raakte hij nooit meer echt fit. Na twee seizoenen bij KVK Tienen was Schaerbeek zijn laatste voetbalclub. Désiré richtte nadien in zijn thuisland een Academy Dream Team op voor jonge voetballers. Op dit ogenblik werkt Mbonabucya voor een Afrikaans Sportmarketing bedrijf. In juni 2014 werd er voor hem ook een succesvolle en druk bijgewoonde benefietavond ingericht in het Veilinghuis.

Mathijssen
Als anekdote hier een interview met zijn toenmalige trainer Jacky Mathijssen. “Ik zal hem in de goal moeten zetten, anders blijft hij scoren,” lachte Jacky Mathijssen. “Tijdens het oefenkamp deze zomer in Duitsland is Mbonabucya helemaal losgekomen,” onthulde de STVV-trainer. “De tweede trainingsdag heb ik hem bij me geroepen en hebben we een half uur lang gepraat. Désiré wist niet hoe hij het had. Jij bent de eerste trainer die meer dan twee minuten met mij heeft gepraat, zegde hij. Désiré, vorig seizoen nog heel schuchter en timide, veranderde plots in een spraakwaterval. Hij vertelde me alles wat er op zijn maag lag. Zonder het te beseffen, had ik bij hem een gevoelige snaar geraakt. We mogen toch niet onderschatten wat hij met zijn familie in Rwanda heeft meegemaakt. Dat heeft vorig seizoen op zijn prestaties gedrukt. Nu heeft hij dat blijkbaar van zich afgezet.”

Tribute to Désiré (Jan Schoofs)