Truineer Nieuws melden?

Lenteweer: mogen we gaan wandelen of fietsen?

Lenteweer nodigt uit om de deur uit te gaan, maar kan dit wel in tijden van corona? Volgens experts zijn wandelen en fietsen niet verboden, maar veruit dé belangrijkste regel blijft: afstand houden. Social distancing is namelijk een belangrijke manier om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. (bron Belga)

Kan ik gaan wandelen in de natuur?

Dat kan, maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stelde wel een aantal richtlijnen op. Wandel best alleen of in gezinsverband en niet met ouderen of anderen uit risicogroepen. Hou minimaal twee meter afstand van elkaar. Wanneer het in het bos of natuurgebied in kwestie té druk is, keer dan terug naar huis.

Kunnen we in groep gaan fietsen?

“Ook voor wielertoeristen geldt de regel dat ze minimum anderhalve meter afstand moeten houden van elkaar”, verduidelijkt professor Erika Vlieghe (diensthoofd infectieziekten UZ Antwerpen). “Als je met een groep van tien of twintig personen gaat fietsen, wordt dat heel moeilijk. Met drie is dat makkelijker. Vandaar: verklein de groepen.”

Kan ik naar de kust? 

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé (CD&V) raadt dit af. Als er te veel volk naar de kust trekt, is het niet langer mogelijk om voldoende afstand tussen elkaar te bewaren. Ook personen met een tweede verblijf aan de kust wordt gevraagd om weg te blijven. “Blijf in uw omgeving en volg de richtlijnen van de overheid”, is zijn boodschap.

Kan ik nog met mijn kinderen naar de speeltuin?

Neen. Op vraag van de Nationale Veiligheidsraad moeten alle binnen- én buitenspeeltuinen dicht. Een logische beslissing, vindt professor Steven Callens (professor infectieziekten UZ Gent). “Je hebt daar te veel mensen in een hoge concentratie op kleine oppervlakte. Dan ga je het risico verhogen.” Het virus kan zich via het materiaal van de speeltuigen verspreiden als er te veel kinderen gebruik maken.