Truineer Nieuws melden?

Gezond sporten Vlaanderen: sport in een lus

Twee partners van #blijf sporten, Gezond Sporten Vlaanderen (GSV) en Sport-en Keuringsartsen (SKA), geven een gouden raad. De overheid heeft geen kilometerbeperking opgelegd voor lopers en wielertoeristen maar er zijn heel wat redenen om in je eigen buurt te blijven. Bijvoorbeeld wielertoeristen, zoals er velen in onze streek zijn, kunnen in een uur 20 tot 30 kilometer op de openbare weg aan. Hiermee kunnen ze makkelijk een lusvormige rit van 60 kilometer maken.

De voordelen van sporten in een lus:

– Je respecteert je de richtlijn van de overheid om in eigen buurt te sporten.
– Bij een probleem is er een grotere kans dat je nog in een redelijke tijd op eigen kracht thuis raakt of dat een huisgenoot je kan komen depanneren.
– Ook het omgekeerde geldt: bij een onverwacht probleem thuis, kan de sporter snel terug zijn. Je wilt het bijvoorbeeld als wielertoerist niet op je geweten hebben dat er thuis een probleem opduikt en dat jij 60 kilometer van huis bent. Familie of vrienden mogen immers niet gaan helpen nu.
– In eigen streek is het risico op moeilijkheden sowieso kleiner: je kunt nauwelijks verloren lopen of rijden, je kent de verkeerssituaties, je weet welke drukke recreatiegebieden je moet vermijden, je vindt makkelijker een eenzaam plekje om uit te blazen, je kunt altijd een binnenweg naar huis vinden.

En er is nog een heel belangrijk advies. “Sport niet te lang”, benadrukken de twee organisaties nog eens. “Hoe afstandelijk we ook sporten, er waart een kwalijk virus rond. Dit is niet het moment om je afweersysteem extra onder druk te zetten.”