Truineer Nieuws melden?

Dossier Sint-Truidens schakelzorgcentrum gisterenavond goedgekeurd

We brachten eerder dat de Stad Sint-Truiden het vroegere Madrugada ter beschikking stelt als schakelzorgcentrum. Het dossier werd met spoed behandeld door de Stad Sint-Truiden: “We zijn dolgelukkig dat Vlaams Minister Wouter Beke het dossier gisterenavond heeft goedgekeurd. Ik ben zo gelukkig omdat ik nu weet dat er ziekenhuisbedden kunnen vrij komen voor nieuwe patiënten en inwoners die de beste zorg verdienen”, aldus burgemeester Veerle Heeren. De Stad Sint-Truiden laat zo opnieuw blijken hard te blijven werken voor haar inwoners. Na een bewonersbrief, boodschappendienst, contactcenter, hulp voor triagepost, sterke communicatie (Sint-Truiden solidair), actieve crisisopvolging is de stad bijzonder actief ten dienste van haar inwoners in deze speciale tijden.

© Stad Sint-Truiden

Bekijk hier het persbericht wat zaterdag verstuurd werd. Het dossier werd gisterenavond goedgekeurd door minister Beke. 

Zuid-Limburgse burgemeesters slaan de handen in elkaar en vragen de gouverneur om Sint-Truiden als locatie van het eerste schakelzorgcentrum zo snel mogelijk voor te dragen aan de Vlaamse Regering. 

Vanmiddag hebben 13 burgemeesters uit Zuid-Limburg  (Sint-Truiden, Tongeren, Bilzen, Riemst, Borgloon, Hoeselt, Kortessem, Gingelom, Wellen, Heers, Nieuwerkerken, Voeren en Herstappe) de organisatie en oprichting van een schakelzorgcentrum besproken. De ziekenhuizen zullen de komende weken veel COVID-19 patiënten moeten opvangen. Het is belangrijk dat zij over voldoende bedden kunnen blijven beschikken. Daarom is de oprichting van een schakelzorgcentrum op korte termijn noodzakelijk. Schakelzorgcentra kunnen een oplossing bieden voor mensen die medisch gezien het ziekenhuis mogen verlaten, maar die dikwijls om sociale redenen nog niet naar huis kunnen. Bijvoorbeeld omdat de woonomgeving niet is aangepast of dat de zorg niet gegarandeerd kan worden.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat de instroom in het ziekenhuis kan beperkt blijven tot de mensen die complexe zorg nodig hebben. Het schakelzorgcentrum kan daarom ook medisch toezicht bieden voor mensen die besmet zijn met een COVID-19, niet thuis kunnen blijven, maar nog niet meteen naar het ziekenhuis moeten of het ziekenhuis al kunnen verlaten.

Limburg telt 8 eerstelijnszones. Binnen die zones kunnen 4 schakelzorgcentra opgericht worden  volgens de Vlaamse Regering (beslissing van vrijdag 27 maart 2020) . Eén van die zones is Haspengouw en Zuid Oost Limburg, zij bedienen samen 13 Zuid-Limburgse gemeenten (Sint-Truiden, Tongeren, Bilzen, Riemst, Borgloon, Hoeselt, Kortessem, Gingelom, Wellen, Heers, Nieuwerkerken, Voeren en Herstappe) . Waarnemend gouverneur Michel Carlier heeft de opdracht gekregen om 4 schakelzorgcentra voor te stellen aan de Vlaamse Regering.

Alle burgemeesters erkennen dat Sint-Truiden en haar buurgemeenten zwaar getroffen zijn door door COVID-19. Burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden, initiatiefnemer van het overleg, hield een pleidooi om het Schakelzorgcentrum in  Sint-Truiden zo snel als mogelijk  te openen gezien de bijzonder grote druk op het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo.   Dit om de ziekenhuiscapaciteit zoveel mogelijk te vrijwaren. De voorbije dagen heeft de stad Sint-Truiden samen met dokter. Johan Vandervelden, voorzitter voorlopige zorgraad eerstelijnszorg Haspengouw, heel wat inspanningen gedaan om het gebouw van het vroegere woonzorgcentrum Madrugada aan het station startklaar te maken. Alle burgemeesters toonden zich solidair en waren meteen akkoord met de opening van het Schakelzorgcentrum zone ‘Haspengouw en Zuid Oost Limburg” in Sint-Truiden. Dat betekent dat het dossier hiervoor ingediend zal worden met akkoord van de 13 burgemeesters.

Indien het episch centrum van COVID-19 zich verder uitbreidt van de regio Sint-Truiden en haar buurgemeenten naar de rest van Zuid-Limburg en de nood naar bijkomende bedden stijgt, dan wensen de 13 burgemeester een 2de schakelzorgcentrum in Bilzen te openen. Ook daar zijn we in staat om op korte termijn operationeel te zijn.

De Burgemeesters:

Veerle Heeren, Sint-Truiden
An Christiaens, Tongeren
Johan Sauwens, Bilzen
Mark Vos, Riemst
Eric Awouters, Borgloon
Werner Raskin, Hoeselt
Tom Thijsen, Kortessem
Patrick Lismont,  Gingelom
Els Robeyns, Wellen
Henri Dumont, Heers
Dries Deferm,  Nieuwerkerken
Joris Gaens, Voeren
Leon Lowette, Herstappe