Truineer Nieuws melden?

Cosmowing neemt Groenmarkt onder de vleugels

Het cosmocafé op de Truiense Groenmarkt ontvouwt ambitieuze plannen met de lancering van Cosmowing. Een totaalconcept waarmee de hele noordoostelijke vleugel van het plein een nieuwe invulling krijgt, met ruimte voor kunst, natuur, wonen, werken en toerisme. Cosmowing is een voortzetting van de ideeën die vanuit cosmocafé geïnitieerd werden, namelijk kruisbestuiving op gang brengen tussen het lokale en het globale.
Cosmowing brengt de panden naast en boven het huidige cosmocafé samen onder één concept. In deze panden komen onder andere een high-end foodconcept, met daarboven kantoorruimtes en enkele unieke gastenverblijven. Het werk van kunstenaar Koen Vanmechelen zorgt voor de verbinding.

© Cosmowing

Nieuw hoogtepunt voor de stad
Bovenop een van de panden komt de Cosmogarden: een groene daktuin met een imposante serre, directe leverancier van verse groenten en fruit voor de horeca op het gelijkvloers. Deze ‘greenhouse’ vormt in combinatie met de gevel eronder een geheel nieuw kunstwerk. Koen Vanmechelen gaat die gevel namelijk helemaal bekleden met Portugese azulejos, de typische wit-blauwe keramiektegeltjes. De tegels zullen beelden van de PCC-kippen dragen. In het PCC of Planetary Community Chicken kruist Vanmechelen een haan uit de laatste generatie van zijn wereldbekende Cosmopolitan Chicken Project met een lokale commerciële hen uit een welbepaalde gemeenschap. De eerste Planetary Community Chicken werd geboren in het pand van het huidige cosmocafé en vermenigvuldigde zich vandaar over de wereld. Op de plek van origine wordt dat mondiale verhaal nu terug met de lokale gemeenschap gelinkt.
Koen Vanmechelen verklaart: “Vanop deze plek kreeg de wereld nieuw leven, nu brengt de wereld dat leven terug naar het plein. We brengen mensen hier samen, inspireren hen en laten ideeën kruisen zodat we allemaal inzien hoe globalisering ook iets positief kan zijn. Diezelfde gedachte zat al in het cosmocafé, door het succes ervan kunnen we ons werk nu verder verruimen. Met Cosmowing brengen we kunst meer dan ooit midden in de samenleving.”
Initiatiefnemer Pascal Vossius gelooft in die positieve kruisbestuiving: “Met Cosmowing verzamelen we mensen rond de essentiële onderdelen van het leven. Eten en drinken, wonen, werken, gezondheid, gastvrijheid. Tegelijk doen we aan herintegratie van cultuur en natuur in het hart van de stad.”

De gast van morgen
Hoewel hij met de Cosmowing niet aan zijn proefstuk toe is, beseft Pascal Vossius dat deze plannen verder gaan dan gebruikelijk: “Maar dat is net wat succesvolle horeca moet doen:
Cosmowing neemt Groenmarkt onder de vleugels voortdurend verrassen. Onze gasten zijn immers niet van gisteren en hebben hoge verwachtingen. Ik geloof dat authentieke belevingen daarbij het verschil maken. Kwaliteitsvol logeren in een kunstwerk bijvoorbeeld, middenin een historisch kader. Dat is uniek voor Sint-Truiden en vernieuwend voor de hele regio. Met Cosmowing krijgt Sint-Truiden er dus een nieuwe bezienswaardigheid bij. Van de hand van een stadsgenoot én wereldvermaard kunstenaar. Daar mogen we gerust fier op zijn.”

Burgemeester Veerle Heeren is alvast opgezet met de plannen: “Als hoofdstad van Haspengouw heeft Sint-Truiden heel wat te bieden. Onze rijke geschiedenis van meer dan 1300 jaar gecombineerd met technologisch vooruitstrevende gebouwen en concepten geven de stad haar unieke karakter. Op die manier is Sint-Truiden de ideale voedingsbodem voor kunstenaars, ontwikkelaars en mensen met ondernemingszin. Cosmowing is een bijzonder concept dat Sint-Truiden verder op de kaart zal zetten als horecastad, waar je terecht kan voor nét dat tikkeltje meer. Met respect voor de historische panden en het karakter van de Groenmarkt verrijst hier een innovatief pareltje dat heel veel bezoekers van ver en dichtbij zal verbazen,” aldus nog burgemeester Veerle Heeren en haar schepenen Ingrid Kempeneers van openbare werken en Jelle Engelbosch van ruimtelijke ordening.

cosmocafé krijgt nieuw trio
De andere bewoners en gebruikers van de vleugel – Chicaz Beauty Bar en de familie Malcorps – ondersteunen het initiatief. Ze krijgen in april al nieuwe buren, want voor de uitbating van het cosmocafé haalt Pascal Vossius drie jonge leeuwen extra aan boord. Jerome Fontaine (Movi’Amo), Quirine Quak (The HSPTLTY Consultant) en Eline Laffut (Hyggle Social Media) gaan vanaf 16 april instaan voor het management van het award winning horecaconcept. Elk vanuit hun eigen expertise: eventmanagement, gastvrijheid, city marketing en social media. Jerome en Quirine trekken de dagelijkse leiding, Eline duwt mee achter de schermen.

“Cosmocafé is de plek die mensen samenbrengt. Een icoon in Sint-Truiden en ver daarbuiten. Kwaliteit en authenticiteit zijn daarbij de vaste waarden. Met ons drieën vormen we een complementair team dat vol enthousiasme deze uitdaging aangaat. We willen de visie van Koen en Pascal verderzetten en verder uitbouwen. We zijn ook heel blij én dankbaar dat Pascal aan boord blijft. Zo maken we de brug tussen tonnen ervaring en frisse ideeën. We bereiden nu ons zomerprogramma voor dat we op 16 april feestelijk zullen lanceren.” blinkt Jerome Fontaine.