Truineer Nieuws melden?

Babywinkels mogen deuren heropenen, sector ongelukkig

Om de coronacurve af te vlakken, sloot de federale regering medio maart alle niet-essentiële winkels. Voorbije zaterdag leek die maatregel simpelweg verlengd te worden. Maar: op de lijst met essentiële winkels duikt plots een nieuwkomer op. Naast voedingswinkels, apotheken, tankstations,… mogen plots ook ‘winkels met basisvoorzieningen voor pasgeborenen’ de deuren (her)openen. De sector is niet gelukkig. Zaakvoerder Rodrigue Tournel van Ciao Bambino reageert.

© FB

Vorige vrijdag werd de semi-lockdown in ons land verlengd. Social distancing, handen wassen, het vermijden van niet-essentiële verplaatsingen: de intussen vertrouwde maatregelen lopen verder. Uit officiële reacties van de FOD Economie blijkt echter dat de regels omtrent winkelopeningen uitgebreid zijn. Voorheen mochten enkel (dieren)voedingswinkels, apotheken, krantenwinkels, tankstations en ‘andere winkels in sectoren die als essentieel worden beschouwd. Aan deze lijst is nu een nieuwe categorie toegevoegd: voortaan mogen ook ‘winkels met basisvoorzieningen voor pasgeborenen’ de deuren openen.

Thuislevering uit zorg voor gezondheid van klanten

Die uitbreiding leidt tot gemengde reacties in de sector. Lokale ondernemers staan namelijk allerminst te springen om hun zaak te heropenen. Rodrique Tournel (zaakvoerder Ciao Bambino) kreeg de voorbije dagen reacties van collega-ondernemers uit alle uithoeken van Vlaanderen. Grosso modo zijn er twee belangrijke bezwaren tegen een heropening van babyspeciaalzaken: “De eerste – en veruit belangrijkste – bekommernis is de gezondheid van klanten. Met deze koerswijziging zet je mensen aan om naar de stad af te zakken. Dat is in tegenspraak met de boodschap ‘Blijf in uw kot’. Bovendien – en dat klinkt misschien raar uit onze mond – is de vraag of een bezoek aan een babywinkel echt een ‘essentiële verplaatsing’ is?”

“Natuurlijk kan je in je winkel zelf de nodige maatregelen nemen. Handgel gebruiken, een maximum aantal klanten toelaten, … Nog voor de pandemie uitbrak, namen we al dergelijke initiatieven. Maar op dit moment is het risico op besmetting gewoon te groot. Wij kiezen er daarom voor om de winkel gesloten te houden. Uit zorg voor onze klanten leveren we alle bestellingen persoonlijk aan huis. Eenzelfde geluid is te horen bij mijn collega’s in de rest van Vlaanderen. Stel je maar eens voor dat een zwangere mama of een baby besmet geraakt…”

Hinder door wegvallen van hinderpremie

Een tweede argument is economisch van aard: “Nu de babywinkels op de lijst met uitzonderingen prijken, komen ondernemers zoals wij niet langer in aanmerking voor de hinderpremie. Voor een grote winkel is zo’n premie misschien een peulschil. Maar voor lokaal verankerde handelaars scheelt dat wél een slok op een borrel. Kortom, wat ons betreft hoeven de babywinkels echt niet op deze lijst te staan.”

Over Ciao Bambino:
Ciao Bambino is een babyspeciaalzaak in Sint-Truiden, die in 2017 de deuren opende. Ciao Bambino is een one-stop-shop, van wandelwagen tot flesjes, kleding en accessoires en exclusieve doopsuiker en geboortekaartjes.

Meer info:
Rodrique Tournel
Zaakvoerder Ciao Bambino
+32 495 23 26 36
info@ciaobambino.be