Truineer Nieuws melden?

Update storm: mogelijk tot 120km/h

© freepik

Volgens Ruben Weytjens zal het zondag niet waairen, maar uitzonderlijk hard waaien. Rukwinden van boven de 100 kilometer per uur tot zelfs 120 kilometer per uur zijn mogelijk. Dit houdt dus ook een waarschuwing voor schade in. Wie niet buiten moet zijn, blijft best binnen.

 

Weerbericht Ruben Weytjens voor zondag. Kijk ook rubenweytjens.be

Zondag gaat het uitzonderlijk hard waaien. ’s Ochtends staat er reeds gemiddeld 5 Beaufort uit het zuidwesten, tegen de middag zal dit windkracht 7 worden. Vanaf de late namiddag zal er zelfs een tijdje windkracht 8 komen te staan, wat volgens de offici?le termen een stormachtig windveld betekent. Het is niet helemaal uitgesloten dat er eventjes windkracht 9 komt te staan. Indien dit gedurende meer dan 10 minuten het geval is mogen we officieel van storm spreken, wat voor Limburg een zeldzaamheid is.

 

Het grootste probleem komt echter niet van de gemiddelde windsnelheid, maar van de rukwinden. Die kunnen vanaf 10 uur zo’n 70 km/u bereiken. Vanaf 13 uur is dat 80 tot 85 km/u. Vanaf 16 uur wordt dat zelfs 90 km/u en meer. Vooral tussen 17 uur en kort na middernacht kunnen er uitschieters van meer dan 100 km/u tussen zitten. De piek is volgens de laatste berekeningen rond 22 uur boven Limburg te verwachten. Er zijn berekeningen die zelfs 120 tot 130 km/u voor mogelijk houden.

Het is dus inmiddels wel zeker dat de wind snelheden zal halen die op uitgebreide schaal tot schade kunnen leiden. Het gaat immers niet om een kleine randdepressie die plots nog een gunstigere koers kan gaan varen.

 

In de loop van de dag zal het ook af en toe gaan regenen, al staat de meeste regen (mogelijk 10 tot 20 liter per vierkante meter) voor het eerste deel van de nacht naar maandag op de weerkaarten.

 

Het blijft zacht met maxima rond 12?C. Die maxima worden ’s avonds bereikt, rond de middag zal het een graad of 9 zijn. Er volgt dan ook een zeer winderige en zeer zachte nacht naar maandag met temperaturen boven +10?C. Tijdens het eerste deel van de nacht kunnen er nog steeds rukwinden tot 90 a 100 km/u voorkomen. Pas tegen de ochtend wordt het langzaam aan wat minder onstuimig