Truineer Nieuws melden?

UNIZO roept om om lokaal te winkelen

De lokale handel staat overal onder druk door de e-commerce waar mastadonten handig op inspelen. UNIZO roept iedereen daarom iedereen op om te kopen bij de lokale handelaar. En dat biedt heel veel voordelen. Lees hieronder.

© Fotograaf: Truineer

21 maart zet UNIZO alle winkelhiers in de kijker. We roepen iedereen op om die dag te winkelhieren en geven aandacht aan de voordelen en het belang van lokaal kopen bij ondernemers van hier. Of het nu om een stenen winkel gaat of een online shop.

Waarom moet je nu lokaal kopen bij ondernemers van hier? Welke impact heeft lokaal winkelen op onze economie? Of wat zijn de gevolgen voor onze gemeenschap, onze winkelbeving en ons milieu als we niet kopen bij lokale handelaars en massaal aankopen blijven doen in het buitenland??

Wist je dat … ?


 • We in Belgi? voor?8 miljard euro?in het buitenland kochten vorig jaar?
 • Wij Belgen minder chauvinistisch zijn dan onze Europese medeburgers en meer?aankopen bij buitenlandse aanbieders? 69% van de Belgen die in 2018 online iets kocht, heeft dat gedaan bij een niet-Belgische aanbieder. Het gemiddelde voor de Eurozone is 49%.
 • Slechts 22% van de Belgische e-commerce?effectief in Belgische handen?is?

 • 16% van de Belgen zijn online aankopen?uitsluitend in het buitenland?doet?

 • Belgen het vaakst online shoppen in?Nederland, Frankrijk, Duitsland, China, Amerika en het Verenigd Koninkrijk?

 • De populairste artikels die Belgen kopen in buitenlandse webshops?kleding, schoenen, elektro, speelgoed en sportartikelen?zijn?
 • Er in ons land ongeveer?400.000 e-commerce pakjes per dag?geleverd worden? Die vertegenwoordigen samen een?maatschappelijke kost van 120.000 euro per dag?(voor het wegverkeer, de files en CO2-uitstoot).
 • Er tussen januari 2018 en januari 2019 in Vlaanderen?1.061 zelfstandige winkels verdwenen?zijn? De grootste dalingen vinden plaats bij de zelfstandige voedingsspeciaalzaken (bakker, slager, groenten -, vis-, kaaswinkels, ?), kleding en mode, vrije tijd (sport en hobby) en elektro.

  Winkelhieren loont!


 • Het geld dat je uitgeeft als je lokaal koopt,?geeft de gemeenschap terug: in een job voor je buurvrouw, in truitjes voor de voetbalploeg, in minder files op de baan, in kwaliteitsvolle producten, in proviand voor de jeugdbeweging, in een mooi verlichte winkelstraat tijdens de kerst, in personeel met een glimlach, in schonere lucht, in een correcte prijs voor de onderaannemers, in de exacte info die je nodig hebt, in meer gezellige lokale zaken in jouw buurt.
 • Als we die?8 miljard in Belgi??zouden spenderen in plaats van uit te geven in het buitenland, kunnen we?45.000 extra lokale jobs?cre?ren.
 • Er worden?1.785 extra jobs?in de detailhandel gecre?erd als elk Belgisch huishouden?op jaarbasis 100 euro?winkelhiert in plaats van te besteden bij buitenlandse aanbieders.
 • Er kunnen?21.420 extra jobs?worden gecre?erd in de detailhandel als de Belgische huishoudens?op maandbasis 100 euro?lokaal kopen in plaats van besteden bij buitenlandse aanbieders.
 • Als elk huishouden dagelijks?2 euro meer winkelhiert, kan dat leiden tot een jobcreatie van?13.035 jobs op jaarbasis.
 • 80% van de ondernemers van hier heeft in de afgelopen vijf jaar het?verenigingsleven, een maatschappelijk project en/of een culturele of sportieve activiteit gesponsord.
 • Lokale handelaars geven jaarlijks gemiddeld?2.046 euro aan sponsoring?uit.