Truineer Nieuws melden?

Hasp-O Zepperen pakt uit met gekooide amnestie-actie

Hasp-O Zepperen pakte voor de Vlaamse Schrijf-ze-VRIJdag uit met een wel heel spraakmakende actie: leerlingen in kooien op de speelplaats om aandacht te vragen voor politieke gevangen.

amnestie
© Truineer

Vrijdag 7 februari was de algemene Schrijf-ze-VRIJdag voor scholen over heel Vlaanderen. Hasp-O Zepperen pakte uit met een spectaculaire actie: tijdens de middagspeeltijd lieten drie leerlingen zich opsluiten in een kooi op de speelplaats om aandacht te vragen voor het lot van politieke gevangenen over de hele wereld. Ze waren onherkenbaar gekleed in het zwart, met een bivakmuts, als zwijgende symbolen voor de machteloosheid en de anonimiteit van deze gevangenen. Op de kooi een paneel met wat uitleg, zoals bij de bedreigde diersoorten in de dierentuin. Naast de kooien zaten drie andere leerlingen te schrijven en uitleg te geven aan de nieuwsgierige omstaanders. Ellen D?Hoedt, een van de organiserende leerkrachten: ?Het is hallucinant hoe weinig we soms weten over bepaalde actuele wantoestanden. De protesten in Hongkong en in Libanon halen bijna wekelijks het nieuws. De opstand in Irak heeft de afgelopen drie maanden al zeker 400 doden en meer dan 18.000 gewonden op de teller maar de schreeuw van de jonge Irakezen lijkt Europa niet te bereiken. Op een dag als vandaag proberen we daar verandering in te brengen.?

Campusdirecteur Catharina Peersman licht toe: ?Hasp-O Zepperen zet zich de laatste jaren met een aantal speerpuntprojecten in voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Zo is er ons onderwijsontwikkelingsproject in Ejeda, het zuiden van Madagaskar, maar bijvoorbeeld ook onze maandelijkse Schrijf-ze-VRIJdag. Voor 7 februari wilden Ellen en Inge, de organiserende leerkrachten van de Amnesty-actie, een grote impact en zichtbaarheid van waar Amnesty voor staat. Er is natuurlijk weinig concreter dan leerlingen fysiek te confronteren met gezichtsloze en tot zwijgen gedwongen leeftijdsgenoten in kooien. Ik ben er erg fier op dat onze gekooide leerlingen en de schrijvers die ernaast zitten op zo?n gewaagde manier de confrontatie met hun leeftijdsgenoten willen aangaan. Chapeau voor de leerkrachten, die via deze weg het perspectief van onze leerlingen op de wereld openen. Dat is kwaliteitsonderwijs! En een het broodnodige antigif tegen sluimerend cynisme, als je het mij vraagt!”

Na afloop van de actie ontvingen alle leerlingen, ouders en personeelsleden van Hasp-O Zepperen een bericht met de nodige duiding. Na afloop van de actie ontvingen alle leerlingen, ouders en personeelsleden van Hasp-O Zepperen een bericht met de nodige duiding,? met een toelichting bij de echte gevangen waarvoor deze actie symbool stond: mensenrechtenactivist en blogger Raif Badawi, Iraakse advocaat Ali Jaseb Hattab al-Heliji en de kinderen in Griekse vluchtelingenkampen.