Truineer Nieuws melden?

Einzelgänger zoekt partners in crime

Einzelgänger
© Guy Lantin/JW/EK

Met Walter Lemoine als grote voorbeeld nam Philip Kevers dit jaar voor de achtste keer als einzelgänger deel aan de stoet op Verloare Moondag. Vandaag heeft hij grotere plannen. Met elf einzelgängers opdraven in de stoet van 2021. En dit met steun van ‘iel’ carnavalminded Sint-Truiden. “Dat de stoet en de reacties dit jaar top waren, heeft mij en een paar vrienden extra goesting gegeven“, vertelt hij.

 

“Het was al een tijdje geleden dat ik het nog deed. Want tussendoor beleefde ik fantastische tijden met de mannen van de Sacré Coeur die vrienden voor het leven blijven, binnen en buiten het carnaval.De heisa rond de stoet in Aalst zette me echter aan om het nog maar een keer alleen te proberen.”, vertelt Philip Kevers. “Niet dat je met alles kan lachen, vind ik ook, maar stevige satire moet wel kunnen. Als einzelgänger beleefde ik een geweldige stoet. Het rechtstreeks contact maakt het verschil met een praalwagen. Nooit eerder werd mij in de stoet om zoveel selfies gevraagd. Ik kreeg ook geweldige reacties binnen van mensen ver buiten onze stad. Natuurlijk zijn er ook altijd negatieve reacties, maar die krijg je altijd als je initiatief neemt. Het is als einzelgänger trouwens altijd bang afwachten wat de reacties zijn. Zijn ze goed, dan is het superplezant. Zijn er geen of zijn ze slecht, dan kan die stoet niet rap genoeg gedaan zijn. Ja, ook dat maakte ik al mee. Maar net dat maakt het juist zo spannend.”

Philip Kevers heeft de koe onmiddellijk bij de horens gevat. En tekende al enkele ideeën uit voor komend seizoen. Ik wil er met elf mannen/vrouwen/kinderen en evenveel ‘uitbeeldingen’ vol tegenaan. Normaliter ontwikkel je als einzelgänger pas een week voor de stoet een idee. Want het moet natuurlijk actueel blijven. Maar elf keer iets uitwerken in een week is onmogelijk. Vandaar dat een achttal ‘acts’ al in uitwerking zijn.” Veel daarover vertellen wil onze carnavalist en ‘notoire’ penspony -zo noemen zijn collega journalisten hem- natuurlijk niet. “Bwa. Ik heb geen geheimen. Vier thema’s zullen handelen over nationale en internationale mensen die toch altijd in de actualiteit staan, vier thema’s zullen gaan over typisch Truiense uitdrukkingen en drie andere thema’s worden pas de laatste week bepaald en zullen handelen over gebeurtenissen in onze stad.”

De einzelgangers zullen in groep aantreden. Zo krijg je toch een beetje dat groepsgevoel.Er zijn al kandidaten die willen meedoen. Maar er worden nog kandidaten gezocht. Mensen die willen meedoen, meewerken en mee opstappen in de stoet. Kosten doet het nagenoeg niks. “Logistieke steun is al gratis toegezegd. En centen -we werken low budget wat typisch is voor einzelgängers-  zijn  geen probleem”, vult Philip Kevers aan. “In dat verband wil ik trouwens Nico van Diest Pack danken die dit seizoen haast spontaan ‘in natura’ steunde. Merci Nico.”

Even mijn plannen naar volgend seizoen toe. Ja. Ik wil samen met tien andere einzelgängers (het woord komt niet voor niks uit de grote carnavalsteden in Duitsland en Nederlands-Limburg) of zeg maar partners in crime uitpakken met het Defilé van de Poetwannes. De eerste plannen voor onderwerpen die het altijd doen en niet honderd procent tijdsgebonden zijn, zijn klaar. De andere onderwerpen worden pas in extremis bepaald en betreffen actuele politiek en sociale thema’s, in de eerste plaats lokaal, maar ook regionaal en nationaal. Dit kunnen we niet klaar krijgen zonder heel veel inspirerende, logistieke en geldelijke steun, ook al zullen we low budget werken. In dit verband wil ik trouwens voor afgelopen seizoen Nico van Diest Pack ‘iel’ uitdrukkelijk danken. We spelen het spel eerder voorzichtig en willen geen Aalsterse toestanden. Daarom zal er overleg zijn met de Orde van de Commeduur en de bevoegde instanties. Eerstdaags ga ik al samenzitten.Want satire is als op een dunne koord lopen.”

Mensen die geïnteresseerd zijn om te helpen of om mee te doen, mogen mij contacteren, evenwel enkel via mail: philip.kevers@gmail.com. Kom op.