Truineer Nieuws melden?

Dinsdag ontvangst Gilde Blauw Sjuut in Wilderen

De Gilde Blauw Sjuut uit Heerlen geeft het startschot van de Limburgse  Vesteloovet. De Raad Van Elf ontvangt dit bonte gezelschap dinsdag 18 februari om 19u11 in de brouwerij van Wilderen en garandeert een ‘academische’ avond vol van echte carnavalstradities. De inkom is gratis.

De 70e Togh, die onder leiding staat van kapitein Roger Holtus, begint traditiegetrouw op maandag 17 februari 2020 in het stadhuis van Heerlen waar het gemeentebestuur ons op weg stuurt nadat we samen het “oorlam” hebben genuttigd.
Hier wat geschiedenis:
De Blauw Sjuut vaart in 2020 voor de 70e keer door de Euregio om de carnaval aan te kondigen. De eerste keer is dat in 1949 gebeurd. Dat was maar ййn dag  en de reis ging via Vaals naar Aken en terug. Daarna werden dat van 2 naar 3 en uiteindelijk naar 5 dagen, zoals het nog altijd is. Als men goed rekent dan zou men zeggen vanaf 1949 gerekend is dat de 71e keer. Eigenlijk is dat ook zo, maar de Sjuut is 2 keer niet uitgevaren. In 1953 bij de watersnoodramp en later nog eens tijdens  de Golfoorlog. Voor het gilde zijn 3 dingen zeker aardig om te melden. In 1133 heeft de Sjuut voor het eerst “gevaren” en wel vanuit het Eifeldorpje Kornelimьnster, dat toentertijd Inda heette. Die legendarische Togh is voor het Gilde nu nog de basis geweest voor de hedendaagse activiteiten. Dat is ook nog te lezen in de kronieken van de Adbij van St. Truiden. Rond 1490 heeft de wereldberoemde schilder Jeroen Bosch een schilderij gemaakt met de naam  “die Blau Schuyte”. Dat kunstwerk heeft hij gebaseerd op de Sjuut van 1133. Als u in Parijs bent  bezoek dan zeker het Louvre, want daar hangt dat schilderij..
In 2005 heeft Gedeputeerde Staten van Limburg  ons benoemd tot “Officiлle ambassadeurs van de Limburgse Vasteloavend”