Truineer Nieuws melden?

België goed voorbereid op pandemie

Na twee Europese corona-doden op één dag in Italië waarschuwde viroloog Marc Van Ranst deze middag op de VRT dat het coronavirus intussen zo wijdverspreid is, dat we kunnen spreken van een pandemie. “We zitten in Europa met besmettingen die geen link hebben met de Chinese besmettingshaard. Dat is zeer zorgwekkend. Er is lokale verspreiding in alle werelddelen. We moeten wereldwijd voorbereidingen treffen.”

Buitenlandse Zaken waarschuwt intussen de toeristen in Italië na uitbraak coronavirus: “Volg instructies lokale autoriteiten”

VRT
© VRT

Ons land is volgens Van Ranst relatief goed voorbereid. “We hebben zulke plannen, modules en protocollen. Ze bestaan. We hebben die opgesteld in 2009 ten tijde van de Mexicaanse griep, maar ze moeten nu wel geactualiseerd worden. De krokusvakantie is traditioneel een periode waar alles een beetje stilvalt en iedereen graag gaat skiën. Maar we mogen écht niet op onze lauweren rusten.”