Truineer Nieuws melden?

Welke fruitteler wil helpen?

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en PC Fruit zijn op zoek naar een 30-tal ge?nteresseerde fruittelers die willen meewerken om het fruitteelt-landschap ?biodiverser? aan te kleden.

© Fotograaf: Stad Sint-Truiden

“Concreet willen we meer ruimte cre?ren voor opgaand groen (hagen, solitaire bomen, kopbomen, houtkanten) omdat het behoud van biodiversiteit van belang is voor o.a. de bestuiving van het fruit, de natuurlijke plaagbeheersing, de bestrijding van erosie en de strijd tegen de klimaatopwarming. “, zeggen ze bij RLHV.

“We geven daarom gratis en vrijblijvend advies aan ge?nteresseerde fruittelers om hun fruitbedrijf?biodiverser?te maken. Hierbij leveren we,?naast advies,?ook ondersteuning in de praktische uitvoer van de maatregelen (vb. aankoop van plantmateriaal, nestkasten, ?). Daarnaast willen we op bedrijfsniveau een aantal maatregelen uittesten rond de aantrek van oorwormen en de bestrijding van?suzuki-fruitvliegen en boswantsen.”

“Het uitgangspunt is dat een gevarieerd agrarisch landschap met streekeigen gemengde hagen en houtkanten een positieve rol speelt in de beheersing van plaaginsecten (o.?perenbladvlo). Ook qua erosiebestrijding en driftreductie vormen deze hagen een pluspunt. Hagen?bieden?bovendien kansen?op?meer bestuivingszekerheid dankzij de aantrek van wilde?bestuivers. En door?perceelsranden?langs waterlopen te??behagen??kan?inspoeling?naar de waterlopen beperkt worden.”??

Ben je fruitteler in?Sint-Truiden en heb je interesse om in je plantages maatregelen te nemen voor meer biodiversiteit? Contacteer dan het Regionaal Landschap via 011?31?38?98 en vraag naar Joke of Mieke of stuur een mailtje naar?info@rlhv.be.