Truineer Nieuws melden?

Wat te doen voor een citytrip naar Londen na de Brexit?

Vanaf zaterdag 1 februari behoort het Verenigd Koninkrijk (UK) niet meer tot de Europese Unie. Wat wijzigt er nu zoal voor de Belgen en Nederlanders die naar populaire regio?s in de UK reizen zoals Schotland, Noord-Ierland, Zuid-Engeland, Wales ? en Londen?

© Fotograaf: Euroreizen

De UK blijft in de Europese interne markt tot eind 2020. Misschien zal dit nog verlengd worden. En dat is voor ons als toerist heel belangrijk! Hieronder behandelen we een aantal onderwerpen waarmee je tijdens een reis in de UK kunt geconfronteerd worden. De tips en regels zijn alleen voor toeristen die korte tijd in de UK blijven, dus niet voor werknemers, studenten ?

Moeten we een visum aanvragen?

Tot eind 2020 volstaat voor wie de Belgische of Nederlandse nationaliteit heeft een identiteitskaart. In de Europese interne markt is er immers vrij verkeer van Europese burgers.

Gratis roaming afgeschaft?

Inderdaad, gratis roaming is er voor communicatie binnen de landen van de EU. Doordat de UK niet meer tot de landen van de EU behoort is er ook geen gratis roaming meer. Dat is ook het geval voor andere landen binnen Europa zoals Zwitserland, Monaco en Andorra.

Wat mogen we in- en uitvoeren?

De UK is een niet EU-lidstaat vanaf februari 2020 en dan is het overduidelijk dat je als toerist beperkt bent tot veel kleinere hoeveelheden dan voorheen. Bijvoorbeeld 200 in plaats van 800 sigaretten, 16 liter bier in plaats van 110 liter.

Chaos in de havens of aan de Shuttle?

Tot eind 2020 behoort de UK tot de Europese interne markt. Dat betekent dat de in- en uitvoerregels voor bedrijven dezelfde blijven zoals voor februari 2020. Je hoeft dus niet meteen eindeloze files en verkeersproblemen te verwachten.

Wat met reisverzekering en ziekteverzekering?

Met een reisverzekering is er geen probleem want een reisverzekering spreekt niet over de EU maar wel over Europa en de Middellandse Zee als omschrijving. Daar wijzigt er dus niets want de UK behoort nog steeds geografisch tot Europa.

Onze raad: informeer bij je ziekteverzekering, krijg je geen duidelijk antwoord of is het negatief sluit dan een reisbijstandsverzekering af.

Wat vanaf 2021?

Niemand kan daar op dit moment een antwoord op geven. Alles hangt af of er een akkoord is bereikt tussen de UK en de EU en wat erin staat. Europese burgers zullen wellicht verder naar de UK mogen op vakantie gaan met alleen hun identiteitskaart, dat hebben diplomaten nu reeds gezegd.

(bron: www.euroreizen.be)