Truineer Nieuws melden?

Ritsen mag en moet, ook aan Stayen dus

Niet toevallig legde Wegen en Verkeer nog ’s uit hoe je wel en niet moet ritsen, in een nieuwe campagne. Die uitleg komt trouwens goed van pas voor de chauffeurs die vaak de ‘beruchte’ brug aan Stayen passeren. Tussen haakjes, ritsen mag en moet, en je moet het toelaten.

© Fotograaf: Wegen en verkeer

Dagelijkse kost…. Verkeersagressie tussen ritsers en niet ritsers, auto’s die ze niet laten invoegen of zelfs verhinderen te risten door op het midden van de weg te gaan rijden….. taferelen voldoende. Wie tussen 16 en 17 uur Stayen passeert, zal het ook al hebben opgemerkt. Nochtans is het een verkeersovertreding om het ritsen niet te respecteren. Wegen en Verkeer neemt het principe nu op in een nieuwe campagne.

Waarom ritsen wij?

Invoegen kan behoorlijk stresserend zijn, zeker bij onverwachte wegversmallingen zoals wegwerkzaamheden. Zolang er weinig verkeer is, zijn er weinig ?conflicten? met bestuurders op een andere rijstrook, en dus weinig problemen om in te voegen. Maar wegversmallingen leiden nu eenmaal vaak tot grotere verkeersdrukte, waarbij de capaciteit om voertuigen te verwerken plots halveert. Hierdoor vormt zich veelal snel een file.? Niet-correct ritsen is een van de grote irritaties in het verkeer erwijl het een zeer hoffelijk principe is: alle rijstroken worden volledig tot op het einde benut en om de beurt krijgen de weggebruikers voorrang. Rechtvaardiger kan bijna niet. Ritsen zorgt zo voor een vlotte doorstroming en voor veiliger verkeer.

Hoe ritsen wij?

Het ritsprincipe is verplicht op plaatsen waar er een rijstrook wegvalt en wanneer het verkeer sterk vertraagt (op alle wegen waar er ten minste twee rijstroken betrokken zijn, in dezelfde rijrichting). De bestuurder moet op zijn rijstrook blijven rijden tot aan de versmalling om vervolgens in te voe en in de aangrenzende rijstrook waar het verkeer zich verderzet.

De bestuurders die zich reeds op deze rijstrook bevinden moeten beurtelings een bestuurder laten invoegen. Het ritsprincipe is een algemene regel die nageleefd moet worden, zonder dat er signalisatie nodig is.?

Enkele tips:

  1. Rij zo lang mogelijk door op de rijstrook die gaat wegvallen
  2. Pas, ongeveer 300 meter voor de versmalling je snelheid aan aan de snelheid van de voertuigen op de aanliggende strook
  3. Voertuigen op aanliggende strook moeten vrijwillig ruimte maken om het invoegend voertuig tussen te laten
  4. Op ongeveer 50 meter voor de versmalling pas je het ritsprincipe toe, zonder te remmen, zodat het verkeer vlot kan blijven doorrijden

(Bron Agentschap Wegen en Verkeer)