Truineer Nieuws melden?

Restaurant Blanco: ‘Where East meets West’

Sint-Truiden, de zesde monumentenstad van Vlaanderen, is een monument rijker. Een culinair monument. Restaurant Blanco, gelegen in de vroegere Bigarreaux. Met Ayt achter het fornuis, een sterrenchef, wereldbekend in Nederland, binnenkort via restaurant Blanco in Sint-Truiden ook in Belgi

© Fotograaf: Truineer

Ayt is?niet de eerste de beste. Even zijn naam googlen en je weet dat je meteen te maken hebt met een topchef. Ayt, geboren in Hilversum werkte in tweesterrenzaken in Amsterdam en Utrecht en groeide uit tot een topkok onder de vleugels van grote namen in de culinaire Nederlandse wereld: Jan de Wit (Le Restaurant), Alain Caron (Caf? Caron), No?l Vanwittenbergh (Ciel Bleu) en Jerry Overeem (Bronckhorst).

KookKunst met twee grote K’s

Where East meets West… Zodra je restaurant blanco binnentreedt, ervaar je de warmte en de mediterrane sfeer die Ayt en zijn personeel de hele avond doortrekken in de gastvrijheid, de service en in de gerechten. Met inspiratie uit het Oosten, gepresenteerd in het Westen. Een Ottomaans-Mesopotamische stijl van koken is het, complex met een hoofdletter C en kunstig met een hoofdletter K.

Verbazend en verrassend?

Veel letters, veel woorden, maar je moet het maar ’s proeven, beleven. Je valt van de ene verbazing in de andere. Verrassende ingredi?nten, verrassende gerechten, verrassende smaken, verrassende toetsen volgen elkaar op. Bij elk gerecht, bij elke wijn hoort een uitgebreide uitleg. Dan mag je eraan beginnen. Maar iets houdt je tegen… de angst om dat kunstwerk op je bord te verknoeien. Maar dat is net de bedoeling, natuurlijk. Eens die eerste hap in je mond, is het gewoon genieten geblazen. Daarna komt maar ??n gedachte in je op: zonde dat dit weer op is. En dan is het weer spannend uitkijken naar de volgende verrassing.

Ultieme smaakbeleving

‘Ik cre?er ultieme smaakbelevingen met al mijn liefde en bezieling. Zo heb ik het van mijn moeder, mijn voornaamste inspiratiebron, geleerd?, vertelt de chef. ?Het eigenzinnige samenspel van de ingredi?nten geeft de gerechten diepgang en een eigen signatuur. Hetgeluk overheerst, het geluk om mijn creaties te mogen delen en mijn gasten te verrukken met eten dat mijn signatuur draagt. Ja eten maakt gelukkig absoluut!?

Blanco By Aytems
Diesterstraat 44C
3800 Sint-Truiden
email -?Blanco@byaytems.be
gsm – 0471 872143

https://www.blanco-byaytems.be/